Domotica gaat niet over de toekomst, maar over nu

Een modern huis, een soort blokkendoos, met bolletjes op plaatsen waar ‘domotica’ is aangebracht. Dat is wat je ziet als je de website (https://www.comfortica.nl) bezoekt. Mijn eerste indruk: jaja, een splinternieuw huis met veel techniek, niks voor mij, want dat past toch niet in mijn jaren-70-of-nog-ouder-huis. Maar als je over de bolletjes gaat met je muis, lees je dat het best eenvoudige aanpassingen zijn. En die verwarming die nooit onnodig aan staat is in deze tijden al een aantrekkelijk idee. Een deur of garage die vanzelf opengaat als je eraan komt, lijkt me ook wel wat. Nooit meer gezoek in mijn tas – die zich meestal als grabbelton voordoet – naar sleutels. Dat is dus óók domotica.

Door Karen van Dalsem

huis met domotica‘Domotica’, al ruim twintig jaar geleden kwam ik ermee in aanraking. Het ‘Huis van de Toekomst’ dat in België stond, zou ook in Amsterdam worden gebouwd, en mijn werkgever overwoog hierin te investeren om zijn geavanceerde product te kunnen demonstreren.

Dus ik bezocht het Belgische Huis van de Toekomst en leerde over zichzelf vullende koelkasten, bedden die zich automatisch aan het lichaam en de voorkeuren van de gebruiker aanpasten en gordijnen die op het gedrag van de zon open of dicht gingen. Op dat laatste na (waarvan ik destijds dacht: dat kan ik zelf ook wel), was dit ook echt verre ’toekomst’ voor de bezoekers van het Huis. Een hoog Chriet Titulaergehalte, leuk om over te horen, maar onbereikbaar voor de gewone burger. Het was 1999.

Terug naar 2022. Inmiddels heb ik MS en kijk ik anders naar domotica dan toen. Want die gordijnen dicht doen: superhandig als je moeilijk overeind komt! Deur vanzelf open? Graag!

En het huis op die website, met voorzieningen die écht realiseerbaar zijn en voor mij als leek niet al te ingewikkeld toe te passen: dat is geen Huis van de Toekomst, het is een huis van nu.

Gadgets?

Geert Jan den Hengst
Geert Jan den Hengst (foto: Kariem Makhlouf)

Steeds vaker hoor je over hulpmiddelen die je kunnen helpen makkelijker te bewegen en de dingen te doen die belangrijk voor je zijn. Ik zag ze eerst eigenlijk als ‘gadgets’: nice to have, maar niet noodzakelijk. Maar nu ik me erin verdiep, ben ik onder de indruk van hoe eenvoudig het eigenlijk kan zijn en wat het kan veranderen in iemands leven.

Neem bijvoorbeeld Geert Jan den Hengst, al jaren blogger bij MSweb. Hij gebruikt een spraakcomputer voor het schrijven (of eigenlijk: inspreken) van zijn blogs. Of Ruud van Zuijlen die ook MS heeft en al jaren gebruikmaakt van elektronische, digitale hulpmiddelen. Ruud kan zijn handen niet meer goed gebruiken*, en dus zet hij met zijn stem de tv aan, doet hij de lamellen dicht en ’s avonds het licht aan. Dat alles is aan te sturen met spraakassistenten zoals Apple’s Siri, Alexa of Google assistant.

Terug naar domotica dan. Is dat hetzelfde als die handige hulpmiddelen van Ruud en Geert? Domotica wordt ook wel huisautomatisering of smart home automation genoemd. Simpel gezegd integreer je elektrische apparaten met een huisnetwerk. Hierdoor kun je tal van zaken die elektronisch worden aangestuurd, automatiseren en op afstand bedienen, via bijvoorbeeld een app of je stem. Dus Ruud en Geert: goed bezig!

Seintje

Ruud van Zuijlen
Ruud van Zuijlen

Kariem Makhlouf, eigenaar van het bedrijf van de website met de bolletjes (Comfortica) is ervan overtuigd dat domotica comfortabeler leven met beperkingen en langer thuis wonen mogelijk maakt. Dagelijkse handelingen als het openen en sluiten van gordijnen, temperatuur regelen en verlichting aan- of uitdoen worden een stuk makkelijker. Maar domotica kan ook de zorgverlener of mantelzorger ondersteunen. Door bijvoorbeeld een valmat te integreren met een domoticasysteem, kan iemand onmiddellijk een seintje krijgen op zijn of haar smartphone als iemand anders uit bed valt.

Ook kun je als mantelzorger of zorgverlener automatisch een melding krijgen als ’s nachts opeens de voordeur opengaat, of een seintje als iemand valt in de douche. Zo kan er direct actie ondernomen worden wanneer dat nodig is. Het slim koppelen van technologische middelen en systemen ondersteunt én verlicht dus niet alleen de bewoner, maar ook de zorgverlener en mantelzorger.

Wondere wereld

Nu zijn er natuurlijk al volop elektronische zorghulpmiddelen op de markt. Waarom dan toch voor domotica kiezen? Domotica is vaak vele malen goedkoper. Het zorgt ervoor dat je huis duurzamer is (want je bespaart op elektriciteit en gas) en al die elektronica kun je – in tegenstelling tot de officiële elektronische zorghulpmiddelen – meestal met elkaar integreren, zodat je maar één bedieningsinstrument hebt. Dat kan een afstandsbediening zijn, een app op je telefoon, maar ook je stem. (Semi)zelfstandig wonen wordt zo een stuk haalbaarder.

Zeg nou zelf: wat is er fijner dan thuiskomen, de deur wordt voor je open gedaan en je komt binnen in een warm en verlicht huis? De wasmachine zet je op afstand aan. En met één druk op de knop schakel je alle verlichting uit als je gaat slapen. Ook handig als je samenwoont met iemand die de lichten nooit achter zijn – euh – rug uitdoet. Nu alleen nog iemand vinden die de was ophangt. Een robot misschien? Het blijft een Wondere Wereld.

*Op Ruuds initiatief is de website Technologische-hulpmiddelen tot stand gekomen. Deze website bevat veel informatie over hulpmiddelen voor mensen met (ernstige) handbeperkingen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.