
Met een scootmobiel kun je veel doen. Door zijn hoge maximumsnelheid en grote actieradius kun je er bijvoorbeeld samen met je dierbaren een fietstocht mee maken. Of zo’n uitdagende tocht per scootmobiel over de Afsluitdijk. Maar er zijn meer mogelijkheden om in de natuur de wind door je haren te voelen of om je boodschappen te doen.
Door: Trudy Mantel
Van driewieler tot scootmobiel en van rolstoelfiets tot Speedy: er zijn tal van manieren om je te verplaatsen. Misschien heb je wel wat problemen met ‘gewoon’ fietsen, maar ben je nog niet toe aan een scootmobiel; je wilt nog even een wat sportievere uitstraling. Of misschien heb je een handbewogen rolstoel en wil je die wat ‘flitsender’ maken, zodat je er makkelijker boodschappen mee kunt doen of de natuur in trekken. Alles kan. Hieronder hebben we de meest voorkomende mogelijkheden op een rijtje gezet.
De driewielfiets
Als je alleen wat problemen hebt met het bewaren van je evenwicht op een gewone fiets, kan een driewielfiets een uitkomst zijn. Een stevige
mand achterop en boodschappen doen maar. Driewielfietsen zijn er in alle soorten en maten. Met twee wielen voor of achter, puur op spierkracht of met elektrische aandrijving. Er is zelfs een fietsdrager voor achter op de auto waar een driewielfiets op past: de Twinny Load. Door de robuuste, stabiele uitvoering van deze fietsen kun je waarschijnlijk je fietscarrière met jaren verlengen.
De handbike
Een handbike is een rolstoel die – net als een fiets – wordt aangedreven door een ketting. Die kun je met je twee handen bedienen. Vroeger zag je wel eens oude heren in een rolstoel rustig voortpeddelen door middel van pedalen die ze met de hand ronddraaiden. Tegenwoordig worden handbikes meest voor wedstrijden gebruikt, maar er zijn ook modellen die een uitstekend alternatief vormen voor de scootmobiel. Het hier afgebeelde model is een driewielige ligfiets met handaandrijving. Hij rijdt al gauw zo’n 20 km per uur. Als je de overstap kunt maken vanuit je rolstoel en nog voldoende kracht in je armen hebt, kun je met dit vervoermiddel goed voor de dag komen op de Nederlandse fietspaden.
De rolstoeltracker
Met een rolstoeltracker maak je van je eigen rolstoel een handbike. Door middel van een koppelstuk kun je het fietsmechanisme aan de rolstoel verbinden. Geholpen door zeven versnellingen kun je je dan met de hand voortbewegen. Voor de combinatie die zo is ontstaan is de naam handbike inmiddels even ingeburgerd als voor de ligfiets. Deze tracker heet Speedy. Er zijn er ook met elektrische aandrijving (zie hieronder).
De Speedy
De Speedy Elektra Light is de lichtste uitvoering van de electrische Speedy. Hij is makkelijk aan te koppelen aan bijna elke rolstoel. Eenmaal afgekoppeld blijft hij staan op zijn eigen standaard. De Speedy rijdt 14 kilometer per uur en heeft op de vlakke weg een actieradius van 20 kilometer. Dat is minder dan de meeste scootmobielen, maar een paar extra accu’s kunnen een oplossing bieden. Het zwaardere model, de Speedy Elektra, heeft geen moeite met zwaarder terrein, zoals bospaden en zandwegen. De voorwielen van de rolstoel hangen boven de grond, zodat het geheel op drie wielen rijdt. Hierdoor worden de ergste schokken vermeden. Het grote voordeel van de Speedy is, dat je altijd je rolstoel bij je hebt. Op de plaats van bestemming kun je met een paar simpele handgrepen het motorgedeelte afkoppelen, je rijdt dan weer in een handbewogen rolstoel. Voordeel is dat je niet meer de vermoeiende overstap van rolstoel naar scootmobiel hoeft te maken. Als je gebruik maakt van een handbewogen rolstoel lijkt dit een ideaal systeem.
Tandems
Vanouds is de tandem hét vervoermiddel voor wie lichamelijke problemen heeft en kan beschikken over een mantelzorger met enige fysieke kracht. Nadeel van een tandem was altijd dat je alle twee even hard moest trappen, omdat hij maar door één ketting aangedreven wordt. Tegenwoordig zijn er zogeheten duo-tandems die twee kettingen hebben, zodat ieder in zijn eigen tempo en met eigen kracht kan trappen en sturen. Als je met een klein steuntje nog zelf op kunt stappen is de tandem een gezellige fietsoptie. Ze bestaan ook met drie wielen en met een hulpmotor.
De rolstoelfiets
De meest opvallende fiets in dit hele assortiment is de rolstoelfiets. Als je in een handbewogen rolstoel zit en geen overstappen meer kunt maken, is dit misschien iets voor je. Ook voor de rolstoelfiets is een potige mantelzorger een vereiste. Weliswaar heeft de fiets soms een hulpmotor, maar alleen al het sturen vereist enige kracht. De rolstoel kan op het plateau voorop de fiets gereden en vastgezet worden. Er zijn ook modellen met een kuip voorop voor de passagier. Je moet dan natuurlijk wel de overstap kunnen maken.
Pendel
Als je toch persé een scootmobiel wilt maar geen lastige overstappen, is er de Pendel. Dat is een scootmobiel, geen fiets dus, waar je met rolstoel en al inrijdt. Je pakt het stuur van de Pendel en rijden maar!
Fun2Go
En tenslotte willen we je deze niet onthouden: de
Fun2Go, om gezellig samen te fietsen, zonder instap.
Kijk op Internet
Uit het voorgaande blijkt dat ons fietsende landje veel creativiteit gestoken heeft in alle mogelijke soorten fietsen voor mensen met alle mogelijke soorten problemen. Als je vastbesloten bent om zolang mogelijk op je fiets te blijven zitten of als je van je rolstoel een flitsende handbike wilt maken, loont het de moeite om eens op Internet te kijken. Ligfiets of handbike intikken op Google levert een keur aan resultaten op.
De vergoeding van bijzondere fietsen verschilt per gemeente en die verschillen zullen na de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) alleen maar groter worden. De rolstoeltrackers, zeker de electrische, zullen in de meeste gevallen op dezelfde manier vergoed worden als scootmobielen.
MSzien, jaargang 2006, nr. 4
dames/heren,
Wij zijn op zoek naar een fietsendrager voor op de trekhaak geschikt voor voor een driewiel fiets.
Kunt u ons zo’n fietsendrager leveren?
met vriendelijke groet,
Ton Wijnants
tel. 070-3254824
Ook wij zouden graag wat meer informatie willen over een fietsendrager voor e3n driewieler met trapondersteuning
Vrgr selina
Wij zouden graag van u horen waar wij moeten zijn voor een fietsendrager (op de trekhaak) voor een driewielfiets (volwassen).
Alvast bedankt voor uw antwoord, Mini Manting
In bovenstaand artikel staat Er is zelfs een fietsdrager voor achter op de auto waar een driewielfiets op past: de Twinny Load, op de site van Twinny load kom ik deze niet tegen.
Waar is deze wel verkrijgbaar, typenaam van de Twinny Load of een link naar de website
Graag uw reactie Monique Verhart