Met de pakpaal sta je makkelijk (op)…

Ieder mens gebruikt hulpmiddelen. Dat vermogen is grotendeels voorbehouden aan de menselijke soort – al zijn er mensapen die ‘instrumenten ’hanteren als stenen om een noot te kraken, en slagen kraaien erin een stokje zo te buigen dat ze bij een begeerd hapje kunnen.

Door: Nel Achterhes

130605-mszien2-pakpaal1Zoals een minister haar auto met chauffeur heeft, de CEO van een multinational over een team van accountants en marketingdeskundigen beschikt, heeft ook een mens met MS vaak baat bij hulpmiddelen. Naast de voor de hand liggende middelen als een stok of rolstoel zijn er nog veel meer handigheidjes op de markt die het leven kunnen vergemakkelijken.

MSzien interviewt een ervaren gebruikster, Annelena, over de telkens terugkerende zoektocht naar een volgend hulpmiddel, nadat weer een volgende lichaamsfunctie het heeft laten afweten.

Annelena vertelt: “Jarenlang sta je op. Je komt uit bed, je staat op uit een stoel, allemaal zonder erover na te denken. Of als je bijvoorbeeld in je bed ligt en je wilt even lekker op je andere zij rollen; dat doe je gewoon, in je slaap zelfs. Iets simpelers is er bijna niet.

Maar dan heb je MS, en dan worden dat soort dingen wèl een reden om over na te denken. Sterker nog; ze worden soms een bron van grote zorgen. Althans bij mij. Het lukte mij niet om me om te draaien in bed. En nog problematischer: ik kon niet meer in mijn eentje in en uit bed te komen. Ik had steun nodig bij de overstap, maar die steun zat er niet! Daar moest dus iets gebeuren.

En toen, na wat gepuzzel met een handige vriend en zoeken met diverse ergotherapeuten, bleek er zoiets te bestaan als een paal waaraan je je kunt vastgrijpen, en die overal te plaatsen is: de Pakpaal© (afbeelding 1) of de Gripo© (afbeelding 2). Voor alle duidelijkheid: ik heb aandelen in de één noch de ander, ik doe hier alleen verslag van mijn zoektocht naar de oplossing. De Pakpaal of Gripo is precies wat het zegt: een paal om je aan vast te pakken, met zijstukken.”

Montage

“Het handige van de montage is dat de paal geklemd wordt tussen plafond en vloer, niet aan de muur. Hij kan daardoor dus overal staan: naast je bed bijvoorbeeld. Of middenin de badkamer, of naast je heerlijke luie stoel.
De manier waarop hij in elkaar zit doet denken aan een bouwstempel: een paal die je op de goede lengte maakt en tussen het plafond en de vloer klemt. Tegen het plafond komt een beschermende plaat. De bevestiging gaat verder zonder boren. Je kunt de paal dus ook na een tijdje best ergens anders uitproberen: er komen geen gaten in je plafond.

Je kunt het hulpmiddel natuurlijk nieuw aanschaffen, maar de beide types Paal worden regelmatig op Marktplaats te koop aangeboden.
Bij de Pakpaal is het dan wel even goed opletten of je de goede lengte te pakken hebt, want hij is niet onbeperkt te verlengen of te verkorten. Hoewel je er in dat laatste geval wel gewoon een stuk vanaf kunt slijpen zoals mijn handige vriend heeft gedaan. Bij de Gripo is die beperking er niet: de minimale lengtemaat is 2.10 meter, de maximale maat 3.00 meter. Zodat de paal altijd inzetbaar is. Door middel van een gasveer wordt de paal tussen plafond en vloer geklemd. Het is ook mogelijk er een in hoogte verstelbaar tafeltje of douchezitje aan te bevestigen.

Er kunnen aan de paal diverse soorten dwarsbeugels bevestigd worden. Of een papegaai.
Ik heb zo’n dwarsbeugel en hang daar tegenaan bij het optrekken van mijn broek. Hij werkt dus ook als een hangpaal. Je moet wel nog voldoende kracht in je benen en armen hebben om te staan, en om je op te trekken.

130605-mszien2-pakpaal-gripoDe paal helpt mij om de transfer vanuit de rolstoel naar het bed te maken en andersom. En bij het omdraaien in bed trek ik me eraan op. Ik heb er ook een tussen het toilet en het badkamerraam; zo kan ik toch naar buiten kijken voordat ik ga zitten. Daarna trek ik me er weer aan op.”

De Pakpaal ©, ooit (in 1985) ontwikkeld om een vader met opstaproblemen te helpen, is nog een relatief onbekend hulpmiddel. Bij een aanvraag via de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning (WMO, onder gemeentelijke verantwoordelijkheid) is het belangrijk om een advies van een ergo- of fysiotherapeut bij te voegen, of een brief van de behandelend arts. Als de paal gebruikt wordt om de veiligheid en zelfstandigheid binnenshuis te vergroten, of om transfers mogelijk te maken, kan de Pakpaal (of Gripo) als woningaanpassing gezien worden die binnen de WMO valt. Dan nog is het aan de betreffende WMO-ambtenaar – en de gemeentelijke financiën- of je vergoeding kunt verwachten. Een argument vóór vergoeding kan zijn dat een verbouwing veel duurder uitvalt.

In verzorg- en verpleeghuizen valt dit hulpmiddel onder de AWBZ, ook kan het management beslissen het zelf aan te schaffen. Soms vergoedt een zorgverzekeraar het.

www.pakpaal.nl
Website over de Gripo

 

MSzien jaargang 12, juni 2013 (2)

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *