Een paar decennia geleden zou niemand gedacht hebben dat je aan een rolstoel nog iets kunt toevoegen. Je kreeg van de kruisvereniging een zwaar monster van donkerblauw plastic en roestvrij staal, dat, als je geluk had, redelijk rechtdoor wilde rijden. De volgende rolstoelen waren zwart en lichtgewicht. Toen kwamen de sportrolstoelen en ging het er allemaal mooier uitzien. De elektrische rolstoel deed zijn intrede. Maar er zijn nog steeds vernuftigheden te verzinnen! 

Door: Trudy Mantel

mszien-101206-hulpmiddelen-cartoonIn september hadden we met de medewerkers van deze website een lunch, zoals we dat eens in het jaar doen. De lunch is in de eerste plaats bedoeld om elkaar weer eens te spreken, maar meestal is er ook wel een spreker of iets dergelijks.

Dit keer waren er twee vriendelijke heren die ons hun product lieten zien: verbeteringen aan een rolstoel! We mochten het allemaal uitproberen. Een rolstoel met een aandrijfsysteem, dat je met de hand kunt bedienen en een ‘sta-op’ stoel, die mensen die niet meer kunnen staan op gelijk niveau tilt met de medemens.

NuDrive

Edward Boom van de firma Meditas demonstreerde de NuDrive. Dit systeem bestaat uit twee hendels die je met een hulpstuk aan je wiel kunt bevestigen

Door een pompende beweging met je hand aan een comfortabel en schoon handvat, kun je aanzienlijk meer kracht zetten dan met de wielbeugel. Hellingen en drempels zijn zo gemakkelijk te nemen.

Exif_JPEG_PICTURE

Veel mensen geven de voorkeur aan een handbewogen rolstoel boven elektrische aandrijving. Een handbewogen stoel is lichter, kleiner en wendbaarder dan een elektrische rolstoel, en hij biedt bovendien lichaamsbeweging. Maar de kans op rugklachten door een verkeerde zithouding en overbelasting van het polsgewricht is aanwezig.

Gebruik van de NuDrive maakt die kans kleiner, bovendien heb je niet meer te maken met viezigheid op straat. De handen zijn er een stuk verder van af. Met de NuDrive rijd je gemakkelijk over drempeltjes en ongelijk terrein, zelfs grasvelden.

Het systeem is zelf te monteren. De rolstoel is binnen en buiten te gebruiken. En hij ziet er echt heel mooi uit! De mensen die er in gereden hebben waren enthousiast. Het systeem kost € 1.400,- en past op elke rolstoel met 24-inch wielen.

LifeStand

De ‘sta-op’ rolstoel, de andere specialiteit die ons werd gedemonstreerd, is niet nieuw. Onze redacteur Hanneke Douw schreef er vier jaar geleden al over in dit magazine. Hanneke, die drie jaar geleden helaas overleed, kon toen nog wel een beetje zelf staan.

Op onze MS-lunch probeerde Bo Andrea, die niet meer kan staan, de rolstoel uit. De kracht zit in de zitting en de rug van de rolstoel, die een rechte lijn moeten vormen. Door een stevige band om je buik en beugels over je onderbenen, kun je overeind komen. Dit kun je doen met de hand, stevig bekrachtigd met een paar veren die op je lichaamsgewicht afgesteld zijn, of met de hulp van een elektrische module. Bij de elektrische LifeStand-rolstoel gaat dat automatisch met de motor.

Staan is goed voor de mens: alle spieren worden opgerekt en het bloed gaat weer stromen. Bovendien is het heel fijn om op gelijke hoogte te staan met andere mensen, in je werk en op feestjes en recepties. Thuis kun je weer bij de keukenkastjes en andere hoge planken.

Hanneke heeft de LifeStand indertijd uitgeprobeerd op een door de fabrikant georganiseerde workshop. Zij kon met de stoel goed tot staan komen. Er is niet veel kracht voor nodig om met behulp van de beugels jezelf omhoog te duwen. Bo dit keer, waarschuwde wel dat het waarschijnlijk veel meer kracht kost om terug te gaan naar zitstand.

De Doovegroep, die de LifeStand levert, komt de stoel bij je thuis aanmeten. Het luistert nauw in de afstelling van het mechanisme, die precies moet kloppen met je gewicht.

Een handbewogen rolstoel met LifeStand kost meer dan € 5.000,-. Een elektrische ‘sta-op’ module, die iemand met verminderde handfunctie waarschijnlijk wel nodig heeft, kost € 3.000,-. Bij een elektrische rolstoel moet je al gauw denken aan € 18.000,-, maar dan heb je ook wat! De elektrische rolstoel kan van staan naar volledige ligstand. Over de vergoeding van deze stoelen denken gemeenten nogal verschillend. Niet altijd vindt men het noodzakelijk dat je kunt staan.

De Doovegroep organiseert workshops met lunch, waar je de stoelen kunt uitproberen. Ook zijn er deskundigen aanwezig, die je onder andere kunnen informeren over mogelijke vergoedingen.

Handige links:
NuDrive (YouTube-filmpje)
doove.nl (LifeStand)

MSzien jaargang 9, december 2010 (4) 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *