We gaan naar het voorjaar toe en dus mogen we aannemen dat het vanaf nu alleen maar warmer zal worden. Dat neemt niet weg dat het op de scootmobiel of in de rolstoel behoorlijk koud kan zijn. Zeker als je behept bent met MS-handen en –voeten. Maar er zijn middelen om je warm te houden.

Door: Trudy Mantel

e5fmszien0107kledingcartoon-236x300Elke dag even naar buiten is heel belangrijk, ook al is het koud en nat. Als je er voor je werk op uit moet, heb je geen keus. Mis je die stok-achter-de-deur en ben je toch al niet zo’n buitenmens, dan komt het aan op zelfdiscipline. Je moet je voorraadkast op peil houden; bovendien spreek je buiten en in de winkels mensen. Misschien heb je een hond die uitgelaten wil worden, misschien ook wil je gewoon wat anders zien dan de muren van je huis. En de wind in je haren is natuurlijk gewoon lekker. Goed voor het vitamine D-gehalte, goed voor je botten dus.

Als je regelmatig naar buiten gaat heb je meer weerstand en word je minder snel een kasplantje. Maar o, die kou! Wie regelmatig naar buiten gaat heeft er meestal wel wat op gevonden: warme sokken en laarzen, een voetenzak of een schootkleed. Mensen met MS zijn vaak niet handig meer met mouwen en knopen. Voordat je weg kunt ben je een kwartier verder. Daarom is een warme cape of poncho een ideaal kledingstuk, zeker als die ook water- en winddicht is. Het is de moeite waard om eens op de site van Wi-Care in Est te kijken. Zij hebben een heel assortiment mooie, warme aangepaste kleding en ze maken het desnoods op maat.

Warmhoudbroeken

Soms kun je niet meer op eigen kracht warm blijven. Niet alleen mensen met een handicap hebben daar last van, ook vissers, menners en mensen die in koelcellen werken om maar een paar voorbeelden te noemen. Er is dan ook iets op gevonden: elektrisch verwarmde kleding. ‘Warmhoudbroeken’ zijn niet alleen geschikt voor sporters en mensen die in koude omstandigheden werken, maar ook prima voor op de scootmobiel en in de rolstoel. Je moet zo’n broek wel aantrekken voor je op stap kunt en dat kan een heel gedoe zijn. Ondanks de lange ritsen waarvan hij is voorzien. Misschien is een schootkleed daarom handiger; je slaat het om en rijden maar.

Sokken en wanten

Behalve broeken en schootkleden bestaan er ook electrisch verwarmde sokken, handschoenen en wanten. Waarschijnlijk zijn de wanten handiger dan de handschoenen. Er bestaat een type wanten waarvan je de bovenkant weg kunt klappen, zodat je vingertoppen vrij komen. Al deze kledingstukken worden gevoed door een ingebouwde kleine 12V accu. Er zijn hulpstukken verkrijgbaar om de kledingstukken aan te sluiten op de accu van je auto of scootmobiel.
Het lijkt het ei van Columbus. We waren al helemaal gewend aan een elektrische deken, waarom dan geen elektrisch verwarmde kleding?

MSzien, jaargang 2007, nr. 1

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.