Als de diagnose MS om de hoek komt kijken, hoop je natuurlijk dat je het nooit nodig gaat hebben: een aangepaste woning. Maar als geleidelijk de een na de andere aanpassing nodig blijkt, is het maar wát fijn dat er vakmensen klaarstaan die van wanten weten en je helpen om zo lang mogelijk in je eigen huis te kunnen wonen. Een van die vakmensen is Mark Luijendijk (37). Een technische duizendpoot, die al meer dan vijftien jaar in het vak zit – de laatste tien jaar vanuit zijn eigen bedrijf.

Door Jolette van Eijden

Mark Luijendijk, specialist op het gebied van aangepast wonen
Mark Luijendijk

Bij het aanpassen van een woning kun je denken aan simpele klusjes zoals het verwijderen van dorpels, een drempelhulp bij de voordeur of een extra steun voor bij het douchen. Maar Mark zorgt ook voor plaatsing van toiletverhogers, douchestoelen, intercoms, automatische deuropeners, trapliften, toiletliften en doucheliften.

Zelfs complexe aanpassingen als het construeren van een aanbouw of plaatsen van een zorgunit regelt Mark. Vaak moet er een muur worden weggebroken, een kraan ingehuurd om de unit te plaatsen en alles moet worden aangesloten. “Als iemand niet meer naar boven kan en een traplift geen optie is, maken we beneden een slaapkamer en een badkamer, zodat de persoon in kwestie toch thuis kan blijven wonen”, licht Mark toe. “Elke zorgvraag is uniek en eigenlijk zijn alle aanpassingen maatwerk.”

Mark woont en werkt in het Gooi. Hij heeft leveringscontracten met meerdere gemeenten, de meeste in zijn regio. Daarnaast heeft hij bij gemeenten verspreid over heel Nederland opdrachten mogen uitvoeren. Voor die projecten is Mark de eindverantwoordelijke. Het merendeel van het werk op de werkvloer doet hij zelf, naast alle organisatorische activiteiten zoals contacten met de gemeente, bewoners, woningbouwcorporaties, onderaannemers en het regelen van de vergunningen.

Bij grote projecten of specifieke werkzaamheden als schilderen, metselen, stuken en constructiewerk huurt hij gespecialiseerde bedrijven uit zijn netwerk in. “Als ik bijvoorbeeld een dorpel weghaal, dan schakel ik een constructiebedrijf in dat hiervoor een netjes afsluitend maatwerkplaatje van staal maakt.”

Capriolen

De aanvraag voor een woningaanpassing komt vaak tot stand nadat kinderen hun bejaarde ouders gevaarlijke capriolen zien uithalen in de woning, is de ervaring van Mark. “Het kan dus zijn dat mensen mij rechtstreeks bellen of worden doorverwezen door een ergotherapeut, maar de meeste aanvragen komen via de gemeente (Wmo) bij mij terecht.

Iedereen, ongeacht financiële draagkracht, kan voor een woningaanpassing bij de gemeente aankloppen. Dan komt er een consulent langs om een advies uit te brengen en een rapport op te stellen. Die schakelt vervolgens een gespecialiseerde aannemer in om het project uit te voeren.”

Bij een huurwoning komt er soms ook iemand van de woningbouwcorporatie kijken wat er veranderd moet worden. Mark: “Sinds dit jaar mag zo’n organisatie aanpassingen aan de woning die volgens de Wmo nodig zijn, niet meer weigeren.

Ze kunnen ook niet meer eisen dat de woning in de originele staat wordt teruggebracht, bijvoorbeeld bij het verwijderen van een bad. De meeste woningbouwcorporaties in deze regio zijn niet zo moeilijk. Wel willen ze erbij betrokken worden, tekeningen zien, en dan gaan ze eigenlijk altijd wel akkoord.”

Eigen bijdrage

Wie een aanpassing in huis nodig heeft, kan een vergoeding krijgen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Wet langdurige zorg (Wlz), afhankelijk van de aard en de zwaarte van de benodigde zorg. Bij de gemeente (Wmo-loket) is na te vragen wat er vergoed wordt. Een gemeente kan voor een aanpassing een eigen bijdrage vragen. Mensen met een Wlz-indicatie die zorg thuis ontvangen en een aanpassing in huis nodig hebben, hoeven geen eigen bijdrage te betalen.

Tot vorig jaar was de eigen bijdrage inkomensafhankelijk, maar vanaf 1 januari van dit jaar betaalt iedereen maximaal €17,50 per 4 weken. Mark: “Dat maakt het aantrekkelijk om via de gemeente een aanpassing aan te vragen, zeker als die in de papieren loopt, zoals een aanbouw of het plaatsen van een zorgunit. De aanpassing kan definitief worden verstrekt, denk aan het verwijderen van een bad, of in bruikleen, bijvoorbeeld een hoog-laagkeuken.

In het laatste geval betaal je zolang je de voorziening gebruikt. De gemeente onderhoudt de aanpassing, lost de storingen op, haalt hem weer op als die niet meer nodig is en herstelt de schade aan de woning wanneer er gebroken moest worden. Maar de bereidwilligheid om te vergoeden verschilt wel per regio en per gemeente, heb ik gemerkt.”

Toiletlift

toilet liftDe meeste aanpassingen die Mark doet, zijn voor ouderen die graag langer thuis blijven wonen. Voor mensen met MS levert hij betrekkelijk vaak maatwerkproducten. “Een product dat op dit moment erg in trek is, is de toiletlift. Een ontzettend mooi stukje maatwerk dat over een toilet te plaatsen is, waarmee mensen zonder enige inspanning op of van het toilet kunnen komen.

Het unieke aan de toiletlift is dat je hem niet altijd hoeft te gebruiken. Mensen met MS hebben soms betere dagen en soms slechtere dagen. Op slechte dagen durven ze bijvoorbeeld niet alleen naar het toilet te gaan, omdat ze weten dat het opstaan niet meer lukt. Het is natuurlijk heel vervelend dat je op zo’n moment iemand moet vragen om je van het toilet te helpen.

Maar heb je een toiletlift, dan is het heel prettig te weten dat hij er is voor het geval het opstaan niet lukt. Het is goed om hier bewust mee om te gaan: zelf opstaan als het kan, de toiletlift gebruiken als het nodig is. Dat je met zo’n apparaat ervoor kunt zorgen dat iemand zichzelf kan redden en geen verpleging nodig heeft, dat vind ik wel heel erg mooi.”

Acceptatie

Erkennen dat aanpassingen nodig zijn is voor veel mensen toch wel moeilijk, constateert Mark: “Ik zie dat het daar nog wel eens misgaat. Ik begrijp het ook wel. Je wilt het zo lang mogelijk doen zonder hulpmiddelen; pas als het echt niet meer gaat, dan moet het maar. Mensen zijn daar heel verschillend in. De een is superblij dat hij (of zij) nu eindelijk weer dingen kan doen die hij voorheen niet kon doen; een ander wordt boos dat je aanpassingen aanbrengt, omdat het er niet uitziet of omdat het te confronterend is. Die acceptatiefase is toch wel een onderschat iets.

Maar gelukkig hebben sommige mensen ook humor en verzinnen bijnamen voor een aanpassing. Zo wordt een toiletlift wel ‘de robot’ genoemd, of ‘R2D2’, naar een personage uit Star Wars.”

Leuk aan dit werk?

Mark: “Het mooie aan dit werk is het nobele; dat je je vaardigheden en technische kennis kunt inzetten om mensen te helpen en oplossingen te bedenken om het leven gemakkelijker te maken. Je maakt heel specifieke aanpassingen bij mensen thuis zodat ze langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen, terwijl anderen geen mogelijkheden meer zien en zeggen dat een verpleeghuis nog de enige optie is.”

Omdat Mark zo specialistisch bezig is, wordt hij ook nog wel eens door grote bedrijven in de branche ingehuurd wanneer ze er niet uitkomen. Hij durft buiten de gebaande paden te gaan en draagt oplossingen aan die je niet kunt kopen en afgestemd zijn op de gebruiker.

“In 80% van de gevallen lukt het om iets te construeren. Daarin kan ik het verschil maken. Het mooie is dat ik als zelfstandige niet vastzit aan één merk of één product. Ik kan kiezen wat ik denk dat het beste is. En als het er niet is, dan teken ik het in de computer en laat ik het maken. Dat stukje maatwerk vind ik erg leuk.”

(*) Mark Luijendijk (www.luijendijk-techniek.com) is levensgezel van onze vaste columnist neurowetenschapper Hanneke Hulst.

Eerder verschenen in MSzien 2019, nr 1.

Verder lezen:

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Heerlijk, ik gebruik een aantal maanden het toilet met lift en ben eindelijk niet meer afhankelijk van anderen. Want dat is in mijn beleving het beschamendste wat er is.
    Geïnstalleerd door Mark waar ik ook nu nog goede nazorg van heb.
    Keurig gewerkt en binnen een dag gerealiseerd. Echt een voorziening op maat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *