
Er zijn tal van gebieden waarop je problemen kunt ervaren. Zoals vermoeidheid, opstaan, wassen, aankleden, eten maken, je verplaatsen, werken, computeren, hobby’s.
Misschien wil je er eigenlijk niet aan toegeven dat het moeilijker gaat. Dat is begrijpelijk. Achteruitgang is soms moeilijk te accepteren. Toch kan het leven mèt een hulpmiddel (weer) makkelijker en prettiger worden. Het kan helpen als je met een vertrouwd persoon over je gevoelens en dilemma’s praat.
Hulp bij het kiezen
Je kunt zelf op zoek gaan naar een geschikt hulpmiddel. Bij een thuiszorgwinkel, bijvoorbeeld Vegro, Medipoint, zijn hulpmiddelen te leen, te huur of te koop. Er zijn wel heel veel hulpmiddelen en ook heel veel aanbieders. De kans is groot dat je door bomen het bos niet meer ziet. Op de website Zorg van Nu kun je eens rondkijken wat voor mogelijkheden er allemaal zijn. Zorg van Nu is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Ergotherapeut
De ergotherapeut is vervolgens de aangewezen persoon om je hierbij verder te helpen. Zij (of ‘hij’, maar hier verder ‘zij’) heeft veel kennis in huis over problemen in het dagelijks leven. Ze weet veel over passende hulpmiddelen en waar die te vinden zijn, maar ze helpt je ook bij het zoeken naar een andere manier voor lastige handelingen, zodat die makkelijker gaan. Ze weet ook hoe je hulpmiddelen kan aanvragen.
Er zijn ergotherapeuten in het ziekenhuis die ingeschakeld worden bij een revalidatieproces. Een ergotherapeut in het ziekenhuis heeft meestal een oefenruimte waar je kunt uitproberen wat bij jou het beste werkt.
Je kunt ook een ergotherapeut kiezen die thuis bij je langskomt. Je kan dan thuis uitproberen en oefenen. Ze heeft vaak hulpmiddelen te leen.
Grote hulpmiddelen
Het kan zijn dat je na verloop van tijd tegen grotere problemen aanloopt. Zoals steeds moeilijker lopen, de trap bijna niet meer op kunnen of moeite met maaltijden bereiden in de keuken.
Hiervoor kun je hulp of hulpmiddelen krijgen vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Bijvoorbeeld een rolstoel, een traplift of een douchestoel. Of hulp bij het huishouden.
Een ergotherapeut kan helpen bij een aanvraag voor de WMO. Vooraf kan ze meekijken met jouw problemen en bij de aanvraag kan zij de onderbouwing leveren.
In al deze zaken wordt een eigen bijdrage in rekening gebracht die momenteel € 19,- bedraagt en die via het CAK verrekend wordt. Dit bedrag is inkomens onafhankelijk. Of dit in de toekomst zo zal blijven is afwachten.

Foto: Martin de Bouter
Wonen
Het kan zijn dat een voorziening zoals een traplift niet voldoende is In dat geval is het mogelijk om naar een woningaanpassing te kijken. De hulp van een revalidatie arts of een ergo therapeute is dan van groot belang. De gemeente zal altijd kijken naar de meest adequate oplossing dus de goedkoopste.
In geval van een huurwoning zal soms geadviseerd worden om te verhuizen maar je moet er altijd op rekenen dat je wat geld achter de hand moet hebben. In geval van verhuizen bestaat er een verhuiskosten vergoeding.
Bij een verbouwing is het een beetje afhankelijk van de gemeente wat de financiële bedrage zal zijn. Dat is niet in elke gemeente hetzelfde.
Revalidatiearts
Een revalidatiearts kan ook hulpmiddelen voorschrijven. Denk aan een spalk bij loopproblemen of Botox in een tegenwerkende spier. De arts waar je onder behandeling bent (meestal de neuroloog) kan je doorverwijzen naar een revalidatiearts.
Vergoeding
Zelf betalen
Kleine eenvoudige hulpmiddelen moet je zelf betalen. De kosten voor hulpmiddelen bij een handicap zijn aftrekbaar bij de belasting als ‘specifieke zorgkosten’. Bewaar daarom altijd de bonnetjes.
Vergoeding ergotherapie
Tien uur per jaar ergotherapie wordt vergoed door je zorgverzekering. De kosten vallen wel onder het verplichte eigen risico. Na deze tien uur kan je eventueel aanspraak maken op je aanvullende verzekering.
Zorgverzekering
Zorgverzekeraars vergoeden eenvoudige loopmiddelen niet meer, zoals krukken of een rollator. Deze hulpmiddelen moet je zelf kopen of huren (bonnetjes!). Bijvoorbeeld bij een thuiszorgwinkel. Het is wel mogelijk dat je zorgverzekeraar deze hulpmiddelen heeft opgenomen in een aanvullende verzekering, zoals een trippelstoel.
Als je hulpmiddelen nodig hebt voor revalidatie dan krijg je deze helemaal vergoed uit het basispakket door je zorgverzekeraar.
Gemeente
Als je een hulpmiddel nodig hebt om thuis zelfstandig te kunnen blijven wonen of om je in huis en daarbuiten goed te kunnen verplaatsen dan krijg je hulp of hulpmiddelen van de gemeente vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Bijvoorbeeld een (elektrische) rolstoel, douche-stoel, traplift of hulp bij het huishouden.
Vergoeding bij werk of studie
Als je een baan hebt of studeert kun je voor hulpmiddelen of aanpassingen bij het UWV terecht. Bijvoorbeeld een verstelbaar bureau of een speciale bureaustoel.
Ook voor een een vervoersvoorziening kan het UWV zorgen. Dat kan een taxivergoeding zijn en soms zelfs een (aangepaste) auto! Je werkgever kan ook zelf bij het UWV vergoeding aanvragen voor hulpmiddelen die zij voor jou inzetten
Websites die kunnen helpen
www.rijksoverheid.nl/…./vergoeding-voor-woningaanpassing
www.meerkosten.nl/…/#maximale en www.zorgwijzer.nl
Headerfoto: Martin de Bouter