Een nieuw jaar, een nieuw avontuur. Geen werk meer, maar dan toch in ieder geval mijn WIA-keuring.

Zo’n twee jaar geleden meldde ik mij ziek bij het UWV. Het moge duidelijk zijn waarom. Ik ging een reïntegratietraject in om weer betaald werk te kunnen vinden en dat lukte zowaar. Alleen helaas, mijn contract daar liep af en werd niet verlengd. Ik kwam weer op de bank te zitten.

Maar jawel, eind vorig jaar kreeg ik een brief thuisgestuurd dat ik uitgenodigd werd om op gesprek te komen bij de keuringsarts voor een WIA-keuring. Ik had al begrepen dat dat gunstig kon zijn voor mij. Ik zou dan in het doelgroepenregister komen en dat zou allemaal deuren voor mij kunnen openen. Ik voelde mij superblij.

Alleen wist ik nog niet goed wat zo’n keuring nu precies om het lijf had. Mijn moeder maande mij toch even uit te zoeken wat het nu allemaal precies inhoudt. En dat bleek meer dan dat ik dacht. Er zijn drie opties binnen de WIA: de IVA, de WGA en goedkeuring. De keuze hangt af van het percentage dat je nog kan verdienen van het laatstverdiende loon voor ziekmelding. Dat maakte me al lichtelijk depressief, maar dat bleek nog niet alles…

Want toen kwam het gesprek. Ik had alles goed voorbereid, klachten en verergering in kaart gebracht, mijn moeder mee. Het gesprek met de arts begon wat stroef, maar werd uiteindelijk heel fijn en begripvol. Maar ik werd er niet vrolijk van. Ik zag mijzelf als de energieke pas afgestudeerde Marijn van een paar jaar geleden in een half uur afbrokkelen tot een zielig en afhankelijk hoopje mens met ambities die lichamelijk niet haalbaar zijn. Auw.

Het was weliswaar een goed en ook wel een fijn gesprek, maar het was geen leuk gesprek. De arts zou een rapport gaan maken en dat zou naar de arbeidsdeskundige gaan waarmee ik dan ook nog een gesprek zou hebben. Op basis daarvan wordt vastgesteld of en welke WIA ik ga krijgen. Voor mij is het nu afwachten, maar het UWV zet er haast achter. 22 februari moet er een uitspraak liggen. Ik houd jullie op de hoogte!

Marijn

Fotografie: Maxim Wermuth

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.