Blog Marijn – Voor niks

Vrijwilligerswerk is leuk en aardig, maar wat win je ermee? Je doet het voor niks.

Tegel met tekst: werk hard voor nietsIk wil graag werken. Hoezeer ik ook geniet van niks doen, ik kan niet lang stilzitten. Verder heb ik gestudeerd en wil ik al die vergaarde kennis niet verloren laten gaan. Om niet te spreken van een studieschuld die afbetaald moet worden. Verder is het natuurlijk leuk om zelf geld te verdienen en het verdiende geld uit te geven zoals je zelf wilt.

Toen ik klaar was met studeren had ik echter een ongewenste vaardigheid extra: ik had MS. Daarmee bleek het iets lastiger (lees: veel lastiger) om geschikt werk te vinden. Tel daarbij een financiële crisis bij op en je hebt het recept voor moedeloosheid. Maar ik wil dus wel werken! Nu zie ik mijzelf als creatief, dus daar moest iets op te verzinnen zijn.

Zo kwam ik op het spoor van MSweb en sinds 2013 ben ik werkzaam als redacteur. Alleen… vrijwillig, niet betaald. Goed, ik vind het leuk en het is nuttig en dankbaar werk. Daarnaast heb ik nog ook nog verschillende betaalde baantjes gehad en het bleek dat het vrijwilligerswerk met de betaalde baan goed te combineren waren.

Feit blijft wel dat huur, zorgverzekering, rekeningen en boodschappen betaald moeten worden. Ondanks de situatie waarin ik zit, doe ik dat graag zelf; het maakt mij onafhankelijk. Ik houd niet graag mijn handje op bij anderen en zonder betaald werk moet dat wel. Gelukkig zijn daar voorzieningen voor, maar ik wil meedoen ondanks alles en niet aan de zijlijn staan.

Omdat ik het belangrijk vind om mij sterk te maken voor zwakkeren in de samenleving ben ik eerder dit jaar in de cliëntenraad van het UWV gegaan in de regio groot Amsterdam. Belangrijk werk en heel belonend, maar weer niet op geldelijk vlak. En zo komen er wel meer hele interessante functies/vacatures langs, maar financieel word ik er niet veel wijzer van. Dat wil ik dus juist wel, want dat maakt me weer onafhankelijker.

Maar doe ik het dan allemaal voor niks? Nee, dat vind ik niet. Ik vind het belangrijk om een stem te zijn voor groepen die dat goed kunnen gebruiken. Dat vind ik leuk, daar haal ik voldoening uit. Ik leer er een heleboel van en krijg een boel waardering daarvoor van anderen. Maar… financieel doe ik het voor niks.

Marijn

Fotografie: Maxim Wermuth

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *