Ik heb MS en ik houd van koken. Ik heb misschien niet altijd de controle over mijn lichaam, wel over wat er op het menu staat.

gevulde koelkast
Gevulde koelkast

Ik hecht grote waarde aan mijn zelfstandigheid. Voor mij hoort daar koken bij. Zelf bepalen wat ik eet. Zelf nieuwe gerechten maken en uitproberen. Dan duik ik graag de supermarkt in om de benodigde ingrediënten te gaan zoeken om vervolgens in de keuken aan de slag te gaan. Maar die keuken… Mijn keuken is niet echt geschikt voor een MS’er om in te koken.

Mijn keuken is namelijk niet echt groot. Op zich geen probleem, maar ik kan niet lang staan. Gelukkig heb ik een trippelstoel, maar die past niet in de keuken. Snijden en koken met de trippelstoel lukt dus niet en ook het afwassen na de maaltijd houd ik niet vol. Dus stapelt zich vuile vaat op. En de keukenkastjes hangen erg hoog. Als daar toch iets aan gedaan kan worden.

Maar wacht, ik kan een aangepaste keuken aanvragen op grond van mijn medische… uitdagingen! Dus ik neem contact op met de afdeling WMO van de gemeente Amsterdam en die geven aan dat iemand van het Indicatie Advies Bureau een kijkje bij mij komt nemen om te beoordelen of mijn aanvraag gegrond is.

Zo gezegd… Er komt een dame van het IAB langs en die begint over de hoogte van de drempels. Zij geeft aan dat de woning op lange termijn niet geschikt is voor mij en geeft aan dat ik voorrang kan krijgen op geschikte woningen. Hoezo is deze woning niet geschikt?! Ik woon op de begane grond, heb alles in de buurt wat ik nodig heb en vraag alleen een aangepaste keuken, niets anders!

Een aantal weken later krijg ik alleen een brief met afwijzing van mijn aanvraag op de deurmat. Al mijn geschetste klachten in acht genomen zou een strijkkruk de oplossing moeten zijn volgens het IAB. Eventueel snijwerk kan ik aan tafel verrichten en later naar de keuken verplaatsen.

Hier klopt iets niet. Tuurlijk, een strijkkruk past in mijn keuken, maar geeft mij niet de stabiliteit en ondersteuning die ik tijdens het koken nodig heb. Met mijn moeder schrijf ik een bezwaarschrift waarin ik duidelijk en heel concreet belicht wat de problemen zijn met de voorgedragen oplossingen: als ik mijn snijwerk aan tafel verricht, hoe krijg ik de gesneden tomaten, uien, paddestoelen, paprika’s e.d. in de keuken, zonder dat ze in het stuk tussen tafel en keuken op de vloer belanden? Hoe gaat een strijkkruk mij daarmee helpen? En als ik pasta, rijst of aardappelen aan de ene kant van de keuken kook, hoe kan ik dan veilig mijn pan kokend water afgieten aan de andere kant van de keuken?

De gemeente besluit iemand anders van het IAB langs te sturen. Die stapt mijn woonkamer in en besluit bijna direct dat mijn keuken aangepast moet worden gezien mijn klachten. Zij gaat meteen een rapport opstellen en naar de gemeente sturen. Met resultaat: daar waar ik de hele zomer naar gevraagd heb, is nu uiteindelijk toegekend. Mijn bezwaar is gegrond verklaard, ik krijg een nieuwe keuken. De vraag is nu alleen nog wanneer.

Marijn

Fotografie: Maxim Wermuth

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Jammer dat het nodig is, maar gelukkig wint de aanhouder. Hopelijk gaat de plaatsing van de keuken net zo voortvarend als dat de tweede IAB-er zag wat er nodig was!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *