Wat is de oplossing?

Toen ik 14 jaar geleden ziek werd en de oogzenuwontstekingen en een ruggenmergontsteking zich in rap tempo opvolgden, besloot ik mijn voedingspatroon drastisch om te gooien.

Smoothie blog DavineOmdat ik steeds vaker las, dat dierlijke producten ontstekingen kunnen veroorzaken, besloot ik het rigoureus aan te pakken; ik werd volledig veganistisch.

Ook schrapte ik bijna alle suikers uit mijn voedingspatroon en ook alcohol werd verbannen. Tevens vanwege medicatie. Dat was in die tijd nog een stuk lastiger dan nu!

Het was echt een hoop uitzoeken en lezen in vegan receptenboeken en online. Het is namelijk niet alleen vlees en melkproducten schrappen, je moet ze vervangen, maar ook zorgen dat je genoeg eiwitten en plantaardige calcium binnenkrijgt.

Ik ben toen gelijk begonnen met vitamine B12 supplementen, magnesium en omega 3 (uit algen i.p.v. vis).

Daarnaast ben ik mijn leven lang al een grote dierenvriend, dus toen ik al die schrijnende verhalen over dierenleed las, was de knop voor mij zo omgezet. Alleen voor mijn omgeving bleek mijn verandering een stuk lastiger te zijn. Toen was het aanbod van vleesvervangers nog niet zo groot als nu. En bovendien smaakten ze toen echt nergens naar. Net als boekweitpannenkoeken, maar die vind ik nog steeds naar karton smaken.

Ook in het buitenland liep ik tegen problemen aan. Was ik op vakantie in Griekenland en zei ik dat ik vegetariër of veganist was, dan lieten ze vervolgens al het vlees, feta of andere dierlijke producten gewoon weg en werd het nergens door vervangen. Dat was echt een beetje jammer.

Wel ontdekte ik een nieuwe hobby, want ik vond het superleuk om te gaan bakken: taarten, cakes, koeken en bananenbroden. En dat allemaal op basis van noten, dadels en voornamelijk natuurlijke ingrediënten. En ik werd fanatiek in het maken van gezonde smoothies met spirulina, chlorella, tarwegras en andere poeders, waar ik nooit eerder van had gehoord.

In de jaren dat ik zo goed met mijn voeding bezig was, bleven de oogzenuwontstekingen terugkomen, dus daar leek het niet aan te liggen. Ik ben langzaamaan wel weer vis en geitenkaas, feta, eieren en honing gaan eten. En als ik ergens eet en er zitten koemelkproducten in, dan laat ik het gewoon maar. Ik heb nu vier jaar geen nieuwe aanvallen gehad en heb dat waarschijnlijk te danken aan de Tocilizumab-infusen.

Wel voel ik mij een stuk beter door nog steeds goed op mijn voeding te letten. Ik eet weinig suikers, eet geen vlees en drink geen alcohol. Ik denk, dat ik daardoor ook redelijk wat energie heb. Wat wel een nadeel is, is dat alles zelf maken en niks uit pakjes en zakjes bereiden, vrij veel werk is en vooral een enorme berg afwas en troep oplevert. Dat is weer niet handig met mijn zenuwpijn.

Ach ja, in de weekends eet ik wel gewoon weer suikers of iets makkelijks en tot nu toe heeft mij dat, gelukkig, geen nieuwe aanvallen bezorgd!

Davine

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Hoi Davine,

    wat ontzettend goed dat je zo bewust met je gezondheid bezig bent. Ik denk ook zeker dat dat positief kan bijdragen aan het verloop van je ziekte en aan hoe je je voelt. Daarnaast help je zo mee aan een betere wereld (milieu en dierenwelzijn). Goed bezig!

    Groetjes Nienke van Vroenhoven (diëtist)

  2. Hoi Davine,
    wat ontzettend goed dat je zo bewust met je gezondheid bezig bent. Ik denk ook zeker dat dat positief kan bijdragen aan het verloop van je ziekte en aan hoe je je voelt. Daarnaast help je zo mee aan een betere wereld (milieu en dierenwelzijn). Goed bezig!
    Groetjes Nienke van Vroenhoven (diëtist)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *