Naar de kapper

Ik ga weer eens lekker naar de kapper. Ik ga niet zo vaak, want ik heb lang haar dus het valt niet zo op als er weer een stukje aangegroeid is. En meestal vergeet ik het ook een beetje. Dan weet ik niet meer wanneer ik voor het laatst ben geweest en dan is het dus weer tijd. 

Naar de kapperIk vind het heerlijk als ze m’n haar wassen en dan lekker mijn hoofd een beetje masseren en daarna dat gepluk aan mijn haar als ze aan het knippen zijn. Ik word er helemaal ontspannen van. Tot het moment dat die ene vraag komt. De vraag die eigenlijk altijd komt en waar ik eigenlijk nog steeds het antwoord niet op weet.

Ik ga altijd door de week naar de kapper. Dan is het lekker rustig en is het makkelijk een afspraak te maken. Maar doordat ik door de week kom, overdag, komt dus ook altijd die vraag. Ben je lekker vrij vandaag? Ja, zeg ik. En hoop dat ze dan weer over iets anders begint, maar daarna komt natuurlijk die volgende vraag. Wat voor werk doe je? Dan zeg ik naar waarheid dat ik niet meer kan werken omdat ik ziek ben. En dan wordt het dus vaak ongemakkelijk en stil. Kappers (en ook veel andere mensen overigens) weten dan vaak niet meer wat ze moeten zeggen en blijven een tijdje stil.

En dat snap ik ook wel. Als je mij binnen ziet komen, lijkt er een gezonde vrouw binnen te komen. Er is niks aan mij te zien dus de boodschap dat ik te ziek ben om te werken komt nogal als een verrassing. En mensen weten dan even niks meer te zeggen. Toen ik net ziek was vond ik dat ontzettend ongemakkelijk, maar nu ik er zelf aan gewend ben laat ik het maar even zo. Wat mij betreft mag die stilte er even zijn. Ze beginnen vanzelf wel over het weer of de vakantie. Maar ze hebben even de tijd nodig om mijn boodschap te verwerken denk ik.

Ondanks dat ik het zelf tegenwoordig minder erg vind dan een paar jaar geleden, blijf ik me toch afvragen wat nou het makkelijkste antwoord op deze vraag is. Kan ik beter niet zeggen dat ik ziek ben? Of zeggen dat ik het werk doe wat ik deed voor ik ziek werd? Die opties passen niet bij mij. Ik ben er graag eerlijk over en ik ben ook altijd open over het feit dat ik ziek ben. Ik blijf dus gewoon de antwoorden geven zoals het is en leg me erbij neer dat dat voor sommige mensen erg onverwacht komt.

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *