Lezen of toch luisteren?

Ik vind het heerlijk om boeken te lezen. Even verdwijnen in een andere wereld. Het liefst lees ik lekker buiten in de tuin. In de zon of als dat te warm is onder de parasol. In de winter lukt dat natuurlijk niet. Maar dan is de bank een goed alternatief. Lekker onder een plaid met een kop thee erbij. Of ’s avonds in bed voor het slapen gaan.

Lezen of toch luisteren

Mijn favoriete boeken zijn toch wel Scandinavische thrillers. Super spannend en altijd een verrassend einde. In elk geval voor mij. Ik ben altijd al ver in het boek voordat ik doorkrijg wie de moord heeft gepleegd of voordat ik snap hoe alle verhaallijnen uiteindelijk bij elkaar komen. Het liefst lees ik ze in één ruk uit om te weten te komen hoe het zit. Maar dat lukt natuurlijk niet.

Al jaren geleden ben ik overgestapt van papieren boeken naar een e-reader. De letters in de papieren boeken werden moeilijk leesbaar na mijn oogzenuwontstekingen. Ik zat veel met mijn ogen te knijpen om het nog te kunnen lezen en altijd had ik daarna een pijnlijke zenuw. Nee mijn ogen vonden dat niet meer leuk. Gelukkig was daar toen de e-reader. Ik kan daarop de lettergrootte aanpassen en ook de helderheid van het scherm. Wat een uitkomst! Nu kon ik weer lekker verder gaan met lezen. En gelukkig is het scherm van de e-reader ook heel geschikt om lekker mee buiten te lezen.

Nadat er nog een paar oogzenuwontstekingen waren gevolgd werd ook het lezen op mijn e-reader soms wat moeilijk. Het kan zomaar periodes heel goed gaan, maar dan ineens krijg ik na het lezen weer pijn. Geen idee waarom. Meerdere mensen hadden mij al gevraagd waarom ik dan niet overstap op luisterboeken. Maar ja boeken lees je en die luister je niet, dacht ik. En vind ik dan de stem wel fijn van degene die het voorleest? En hoe zorg ik ervoor dat ik niet steeds in slaap val tijdens het luisteren? Want hoe spannend het boek ook is, zo’n rustige stem die voorleest is ook heel rustgevend en ontspannend. Voor mij nog te veel drempels om eraan toe te geven. Want het voelt ook wel weer als een stapje achteruit.

Tot ik laatst ergens 3 maanden gratis toegang kreeg tot een app met luisterboeken. Dit was de kans om te proberen of ik het wat vond. Ik had wel vaker gezien dat je het een maand gratis kon proberen, maar dat vond ik altijd wat kort om het echt goed te proberen. Deze aanbieding van 3 maanden vond ik veel fijner! En nu na 3 maanden ben ik helemaal om. Wat is dit fijn! Als mijn ogen te moe zijn om te lezen kan ik nu dus heerlijk luisteren. En als ik wel wil lezen kan ik via deze app ook boeken op mijn e-reader zetten en ze lezen. Ik moet nu alleen nog even uitzoeken hoe ik ervoor zorg dat ik niet in slaap val tijdens het luisteren…

Janneke

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *