Lampjestherapie

Deze maand is het 17 jaar geleden dat ik ziek werd. Ik sta er ieder jaar wel even bij stil. Dat brengt de tijd van het jaar ook met zich mee. De eerste keer dat ik werd opgenomen was in de nacht van Eerste op Tweede Kerstdag. In al die jaren heb ik heel wat uren fysiotherapie gevolgd. Maar nog nooit had ik ‘lampjestherapie’.

LampjestherapieSinds een paar maanden beschikken ze bij mijn fysiotherapiepraktijk over 6 lampjes waar je eindeloos oefeningen mee kunt verzinnen om je reactievermogen en behendigheid te trainen. De lampjestherapie combineert cognitieve training – om je brein beter te laten nadenken – met lichamelijke training op maximale snelheid. In mijn geval best moeilijk.

Als je filmpjes op internet bekijkt zie je vooral heel erg fitte mensen hele moeilijke oefeningen doen, maar het is op elk niveau toe te passen. Zelfs als je in een rolstoel zit. Het is zo’n simpel systeem, je zou het ook zonder lampjes kunnen doen bijvoorbeeld met kleuren, maar de lampjes geven wel een extra dimensie.

De vorm van de lampjes doet nog het meest denken aan een ijshockeypuck. Je kunt ze op de grond of op een tafel zetten of tegen een deur plakken. De fysio bepaalt met een app hoe de lampjes ingezet worden. De lampjes kunnen op volgorde of willekeurig gaan branden. Die ‘pucks’ flikkeren op en geven zo aan op welk lampjes je moet tikken. Dat kan dus met je voeten, maar ook met je handen. Omdat er ook met een timer wordt gewerkt is het ook nog eens competitief. Je kunt alleen een training doen, maar ook tegen andere patiënten of zelfs je eigen fysio.

Ik merk dat ik deze vorm van therapie erg leuk vind. Het is helemaal niet statisch, maar juist heel actief en daardoor niet saai. Het geeft veel lol om je eigen records te kunnen breken. Al is je fysiotherapeut verslaan natuurlijk het ultieme doel!

Als een ware topvoetballer dribbel ik tussen de verschillende lampjes en andere attributen – die er ook bij gebruikt kunnen worden – door. Vooruit, achteruit, zijwaarts, draaien en keren. Ik voel me steeds lichtvoetiger worden. Ik dans bijna!

In het dagelijks leven merk ik ook steeds meer dat ik heel veel aan deze trainingen heb. Als ik in de loop bijvoorbeeld iets vergeet en ik moet me omdraaien hoef ik dat niet meer te doen door stapjes tussendoor te nemen, maar doe ik dat met een halve draai. Mijn balans is beter, ben sterker en mijn hand-oog coördinatie is verbeterd.

Ik krijg bijna al weer zin om naar de lampjestherapie te gaan, maar ik moet eerst even bijkomen van de sessie van vandaag en mijn spierpijn moet een beetje afnemen, dat is het enige nadeel. Volgend jaar maar weer eens proberen😉.

Caroline

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *