Blog ‘Nel op weg’

Mijn volgende stap in het project ‘Auto’ is een aanvraag doen voor een vervoersvoorziening bij de WMO. Daarmee hoop ik geld te krijgen, omdat ik voorlopig afzie van het regionaal vervoer. Tenslotte heb je, naast zorg in natura, ook altijd het wettelijk recht op een PGB.

Nel op weg, maar niet zomaar. CBR, WMO, BPM en meer hobbels op de wegDe consulent zegt eerst dat de regel is dat er nu eenmaal regionaal vervoer is ingericht en, tenzij iemand daar geen gebruik van kàn maken, dat dat nu eenmaal de voorziening. Punt.

Maar dan begrijpt ze ook wel waar ik mee bezig ben en wil ze alles horen over mijn autogebruik. Waarom en hoe en hoe vaak. Ik vertel dat het veel te vermoeiend zal zijn als de regiotaxi allerlei omwegen maakt. Dat ik vaak slaap in mijn auto, voordat ik aan een terugreis kan beginnen. Ze wil weten waar ik allemaal heen ga. Naar mijn vrijwilligerswerk voor MSweb dus.

Er zal moeten worden overlegd met collega’s over deze niet-alledaagse aanvraag. Volgende week gaat ze op vakantie, maar ze belt me voor die tijd met de uitslag.

Leuk en lastig toch dat ik me telkens weer zo verheug op iets.

WMO

De consulent van de WMO belt mij terug: ik kan de ritten die ik ga maken declareren voorzover ze in mijn regio plaatsvinden. Dan krijg ik een kilometervergoeding van € 0,42 tot maximaal € 732,-  per jaar.

Dat is leuk nieuws, hoewel ik gewoon op een geldbedrag hoopte waarmee ik de auto verder had kunnen bekostigen.

Ik vind het wat benepen, maar ik ga wel een lijstje in de auto leggen. Elke rit die ik maak, gaat dan op het gemeentehuis door een ambtenaar beoordeeld worden, die zal een berekening uitvoeren en een bedrag aan mij overmaken, elk kwartaal weer. Ik voel me een bevoorrecht burger.

BPM

Als de autoverkoper van Bever terug is van vakantie, bel ik hem weer. Hoe gaan we het doen komende tijd? Er is namelijk nog wat geld te winnen door de BPM terug te vragen. BPM staat voor ‘belasting van personenauto’s en motorrijtuigen’. Dat moet je betalen als je een nieuwe auto koopt.

Als je, zoals ik, een tweedehands bestelauto koopt en je bent, zoals ik, gehandicapt en je gebruikt de bestelauto voor het vervoer van je rolstoel of ander hulpmiddel kun je, onder bepaalde voorwaarden, de betaalde BPM verrekenen of terugkrijgen. Die BPM wordt lager naarmate de auto ouder is.

Dus hoe eerder ik de Transporter koop, hoe hoger de BPM die ik vervolgens weer van de Belastingdienst kan terugkrijgen. We bedenken een constructie waarbij ik de Sprinter alvast overkoop van het UWV, doorverkoop aan Bever, de Transporter van hun koop (waar ik nog niet in mag en kan rijden) en de Sprinter huur om nog te kunnen autorijden.

Scheelt duizenden euro’s, zegt hij. Ik hou erg van dit soort knutseldingetjes. Als ik ervoor had doorgeleerd was ik goed geworden in schijnconstructies via de Kaaimaneilanden.

CBR

En wanneer kan ik verder gaan lessen en afrijden? En wanneer zal de Transporter voor mij aangepast worden?

Ai, hij heeft personeel tekort, dus het wordt later. En de rijtest bij het CBR wordt misschien ook later. Misschien pas tweede helft oktober.

En dan kríjg ik toch een baaldag!

Uiteindelijk gaat elk gevoel weer voorbij. Ik moet de hond uitlaten. Verder is er Netflix en een zak Engelse drop.

Van de weeromstuit (ik word van bozigheid altijd heel kordaat)  ga ik een vakantieweek boeken. Mijn huishoudelijk hulp gaat de Vierdaagse van Limburg lopen. Hé, Limburg, is mooi daar. Ik naar Zuid-Limburg, met dank aan www.Eelkedroomt.nl voor leuke aangepaste overnachtingsadressen.

Nel

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *