Blog Marianne

Het werd 2017. De Romereis was zo goed bevallen dat ik weer zoiets wilde doen, in mijn eentje een maand op reis. Ik dacht aan een kuuroord om te kijken of dat verbetering van mijn MS-klachten zou geven. In Duitsland zijn er veel; het is daar heel gewoon om te kuren.

kuuroord
Kuuroord Trencianske Teplice

Voorgeschreven door de huisarts en betaald door de Krankenkasse. Maar ja, ik moest het natuurlijk zelf bekostigen en het was allemaal nogal duur bij de buren. Gelukkig zijn er in Slowakije ook kuuroorden die een stuk goedkoper zijn. Trencianske Teplice werd het.

Het is een lieflijk plaatsje, daar niet van. Ligt fraai in een kom tussen de bergen. Maar de mensen lachen er niet. Op de deur van de bank stonden een heleboel verboden, waaronder ‘verboden vuurwapens mee naar binnen te nemen’. Het hotel was goed, maar het had lange rechte ziekenhuisachtige witgeschilderde gangen. Nergens een schilderijtje, plant of wat dan ook om het een beetje aan te kleden.

Dat gold ook voor de kamer: Prima bed, maar nul gezelligheid. Voor wat huiselijkheid heb ik maar een orchidee gekocht. (Bij mijn vertrek aan de schoonmaakster gegeven; ze barstte in huilen uit en bedankte me alsof ik de hoofdprijs van de Postcodeloterij kwam brengen. Blijkbaar niet gewend om zomaar een cadeautje te krijgen).

Verder kreeg je in de eetzaal een plaats aan een tafel toegewezen en daar moest je gedurende je hele verblijf steeds naar terug. Terwijl ik het wel gezellig vind om te wisselen van plek, zodat je meer mensen leert kennen. Werd het personeel heel zenuwachtig van, en ik dwars.

Maar goed, ik kwam om te kuren. Ik kreeg een intake bij een arts en zij maakte een programma met drie activiteiten per dag. Bijvoorbeeld een verblijf in het thermaalbad, een modderpakking en een massage. Als de activiteit klaar was, kreeg je een stempel op je kuurkaart. Ik leerde al snel dat er ook gasten waren die alleen de stempels haalden en daarna aan het bier gingen. Hele liters, vanaf 10 uur ’s ochtends. Hadden ze gewoon vakantie, betaald door het Slowaakse ziekenfonds. Slimmeriken.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *