We springen samen in het diepe!

Hoi! Ik ben Lies, 40 jaar en ik heb sinds mijn 13e de diagnose MS. Ik ben getrouwd met Joachim. In 2005 stond op ons trouwkaartje: “Wij springen samen in het diepe.”

Samen het diepe in - Lies verhuisd naar Nieuw Unicum
Fotografie: Maxim Wermuth

Ik zeg altijd dat ik een prettige versie van MS heb. Eigenlijk weet ik heus wel dat dit niet echt bestaat, maar ík ervaar het wel zo.

Inmiddels ben ik grotendeels rolstoelafhankelijk en ik heb sinds een paar jaar een elektrische rolstoel. Lopen gaat niet meer, maar ik heb wel nog een sta-functie waardoor de meeste transfers goed gaan met hulp.

Ik ben behoorlijk slechtziend, maar ook hier heb ik de prettige versie: ik zie niet echt scherp, maar ik zie wel een bijna volledig beeld, waardoor ik toch op de straat durf met mijn rolstoel. Bij een zebra stop ik als ik het idee heb dat er iemand over wil steken. En zeg nou zelf…het is toch eigenlijk helemaal niet interessant of het een meneer of een mevrouw is en of ik diegene ken!?

Binnenkort krijg ik de kans van mijn leven: ik ga midden in de duinen wonen! Ik ga verhuizen naar Nieuw Unicum.

De omgeving is echt onbeschrijfelijk mooi! Het is een gespecialiseerd centrum, dus de verzorging is ook helemaal prima voor mij. In Nieuw Unicum bieden ze echt heel veel soorten dagbesteding aan. Haha, misschien ga ik daar wel een nieuwe hobby vinden! Zodra er een oproep komt, heb ik twee weken de tijd om mijn spulletjes bij elkaar te pakken en te verhuizen.

Dit was het vrolijke deel van wat er staat te gebeuren. Er zit ook een enorm verdrietig deel aan het verhaal: Joachim kan niet met mij mee!

Op dit moment wonen we in een ADL-woning in Wassenaar en als ik verhuis, dan moet hij ook verhuizen om plek te maken voor iemand anders die in ons prachtige en volledig rolstoeltoegankelijke appartement mag gaan wonen.

Toen we over deze ingrijpende beslissing nadachten, september 2020, was mijn cognitie eigenlijk ook niet al te best meer. Ik denk dat ik op dit moment makkelijker aan deze verhuizing kan wennen dan wanneer mijn cognitie nog slechter is. Dus ik denk dat “nu” het juiste moment is, voor mij en hopelijk ook voor Joachim.

Het is echt zo spannend. Wat nou als Joachim een portiekflat toegewezen krijgt… in het beste geval komt hij te wonen in een huis waar ik met mijn rolstoel naar binnen kan, zodat ik zo af en toe wel gewoon naar ‘huis’ kan.

Rondom deze beslissing is het een heel lastige, verdrietige en stressvolle tijd geweest, maar als de oproep komt, doen we het: Samen in het diepe springen! En we vertrouwen erop, dat we nog steeds kunnen zwemmen.

Lies

Lees hier het vervolg van de verhuizing van Lies: Mijn nieuwe thuis

Wat is Nieuw Unicum?
Nieuw Unicum is een organisatie voor zorg en behandeling voor mensen met lichamelijke beperkingen al dan niet in combinatie met cognitieve beperkingen. Je kunt je leven in eigen hand houden en zoveel mogelijk zelf (blijven) doen. Nieuw Unicum biedt professionele zorg en ondersteuning die dat mogelijk maakt. Je kunt hier wonen of kort(er) verblijven. Nieuw Unicum is tevens een expertisecentrum op het gebied van MS.

 

Lies en Joachim springen samen in het diepe
Lies en Joachim springen opnieuw samen in het diepe

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *