(Blog Ilse)

Iedere dag ben ik in gezelschap van een merel. Inmiddels gaat mijn blik bij het horen van zijn lied direct naar de top van de boom in de achtertuin van mijn buren. Daar zit ‘ie dan: op het meest iele en ijle punt, hoog in de lucht. De takken wiegen wat in de wind, terwijl de merel onverstoorbaar en in complete balans zijn lofzang doet.

Merel - Blog IlseIedere dag word ik meerdere keren getrakteerd op zijn liederen. Terwijl ik de concerten aandachtig in me opneem, ben ik benieuwd of er op hetzelfde moment nog een buurtbewoner kijkt en meeluistert. Zijn podium hoog in die boom is voor zeker tien huizen zichtbaar. Dat we zonder het van elkaar te weten dezelfde dagelijkse schoonheden delen.

Als je in de tuin gaat staan, hoor je vanuit het bos vage antwoorden van andere vogels waar deze merel wellicht mee communiceert. Ik praat ook met hem, maar dan zonder woorden. Ik zeg ‘Hé vriend, daar ben je weer!’ en loop dan even de tuin in om naar de boom te kijken. Is het terecht om ervan uit te gaan dat dit altijd dezelfde merel is? Daar heb ik geen idee van. Wie weet heb ik steeds met een ander familielid te maken. Dat het een muzikale familie betreft en dat ze allemaal graag hun podiummomentje pakken.

Bij het wegvliegen uit de top zingt de merel onverstoorbaar door. Het vliegen zit hem niet in de weg. Vliegen en zingen tegelijk, je moet het maar kunnen.

Dat doet me denken aan de periode in mijn leven dat ik mee mocht lopen in de optochten van de harmonie in het dorp. Het prachtige kostuum, daar was het mij om te doen: een kobaltblauw pak met gouden knopen. Het gevoel om samen als één paar benen in de maat te lopen en ondertussen te musiceren wilde ik ook ervaren.

Het viel tegen. Ik had de grootste moeite  om de handelingen te combineren en dan viel ook nog mijn muziekboekje regelmatig op straat. In een geoliede machine van marcherende benen bukken om een boekje te pakken, terwijl je ook een hoedje draagt en er een instrument aan je nek bungelt…. Het was een verstandig besluit om de harmonie weer te aanschouwen vanaf de kant van de weg.

Iets wat je niet meer kunt, of wat niet wil lukken, bekijken bij een ander en daar royaal van genieten: ik ga vast in de tuin zitten en wacht op de merel.

Ilse

Fotografie: Maxim Wermuth

 

Lees ook:

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *