Blog Ilse: Kerst

Vandaag is het kerst, ook in het Hoge Noorden. Ik denk vaak aan het Hoge Noorden. Eigenlijk dagelijks, want iedere ochtend bestudeer ik de noordelijke weerberichten. Ik heb zojuist gezien dat het er op dit moment bewolkt is bij een maximum van 1 graad Celsius, met vanavond sneeuwbuien bij minima van -4. Zalig kerstweer.

blog, ilse, kerstKerst noemen ze daar jul (spreek uit als: ‘juul’). En de mensen noemen elkaar daar menneske. En als ze misschien zeggen, zeggen ze kanskje, wat je uitspreekt als ‘kansje’. Een kleine kans: een kansje.

Het Hoge Noorden, waar het in oktober al kan sneeuwen. Waar het in maart nog steeds kan sneeuwen. Waar de winter zijn tijd neemt. Tijd om donker te zijn en om donker licht te maken met witte sneeuw.

Zouden de menneske al opgestaan zijn? Ligt er al hout te knapperen in de kachel? Of gingen ze al naar buiten, de sneeuw in? Snø noemen ze dat. Een witte kerst is zo sneu nog niet.

In ons lage land zoals gewoonlijk een grijze kerst. Nog een heleboel uren grijze kerst, want zoonlief heeft het feest vanochtend al vroeg laten beginnen.

Ik staar naar de lichtjes in de boom en ga met mijn gedachten terug naar een moment in het Hoge Noorden, waarop midden op de weg ineens een eland met een gigantisch gewei opdook, rustig starend naar de koplampen van de auto. Reusachtig en tegelijkertijd elegant. Toen hij wegliep om te verdwijnen in de bossen, leek hij pantoffels te dragen. Zo stilletjes als hij was gekomen, zo stilletjes verdween hij ook weer. Reusachtig en elegant.

Goedemorgen, menneske van het Hoge Noorden en goedemorgen, mensen van ons Lage Land. Fijne kerst allemaal.

Ilse

Fotografie: Maxim Wermuth

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.