Als iemand in het gezin fysieke of andere beperkingen kent dan loop je wel eens tegen, laat ik het noemen, kleine obstakels aan. Om maar een paar voorbeelden te noemen: John loop zeer slecht en langzaam. De honden zien dan ook hun kans schoon om, als hij de gangdeur opent, er langs te schieten om te kijken of ze ergens wat kunnen scoren, vooral de beagle. Bij mij kijken ze alleen maar en blijven ze zitten.

hondenOm dezelfde reden denkt de labradoodle dat ze snel het bed op kan springen als John de slaapkamerdeur open doet. We hebben een aangepaste slaapkamer op de begane grond met een badkamer ernaast. Ook ik gebruik deze badkamer. Nu heeft John ook een trippelstoel en een rollator. Deze staan naast elkaar en ik moet er ook nog langs om in de ochtend de badkamer in te kunnen gaan. Net een survivaltocht waarvan ik wel wakker word!

Omdat John zo slecht loopt hangt zijn jas in de woonkamer. En als daar hondenkoekjes in zitten weet je genoeg met een beagle in huis. Als ik er ben nemen ze nog niet eens de moeite. Nu er weer (zelfgekweekte) mest op de tuin ligt en John ook weer traag naar binnen komt, glippen de honden graag naar buiten om te smullen van de mest. Ik kan er dan weer achteraan rennen!

We hebben geen grote schuur waarin toch drie fietsen, tuinmateriaal en ook nog de scootmobiel moeten staan. Zoals je wel kunt bedenken gaat het neerzetten van de scootmobiel dan ook niet altijd goed. De rollator past er dan niet meer bij. Dus dat wordt zonder hulpmiddel het stukje naar de rollator afleggen. En dan kun je wel eens naast de scoot zitten…

En dan op vakantie gaan; dan moet toch echt de rolstoel mee. Best een klusje om deze samen met de koffers in de auto te krijgen. Dan leer je goed hoe je zo veel mogelijk in een kleine ruimte krijgt.

Zomaar een greep uit de kleine obstakels waar we tegen aan lopen. Maar het voordeel hiervan is dat je enorm inventief wordt en er zeker heel veel humor bij komt kijken! Bedenk bijvoorbeeld maar eens hoe ik in de ochtend met mijn duffe kop struikel over de rollater, of al manoeuvrerend langs John naar buiten ren.

Daar valt volgens mij best een leuke slapstick van te maken!

Ilona

Fotografie: Ilona Hameleers