Blog Geert Jan

Plicht

‘Fijn Geert, dat had ik trouwens al verwacht. Zover ik weet ben jij maar wat graag in beeld met jouw bakkes.’

Het cynisme droop er vanaf, maar ze had bijna gelijk. Haar woorden kwamen na mijn antwoord op de vraag of ik wilde meewerken aan een item voor de regionale zender RTV Oost. Mediageil? Ach, een big smile is zo getoverd en ik heb ook altijd wel een woordje klaar. Ook over dit onderwerp kon ik meepraten. Het ging iedereen aan, dus ook mij. Maar hierbij was absoluut geen sprake van vanzelfsprekendheid. Op dat moment was het trouwens zo’n driekwart jaar geleden.

20210514 blog geert jan plichtHet betrof het gebruik van mondkapjes. Daarbij zou ik in een één-tweetje met Rick Brink, de minister van gehandicaptenzaken, een keerzijde hiervan gaan belichten. Die ochtend vertelde Rick dat er bij hem veel signalen binnen kwamen van mensen met een handicap die gewoonweg geen mondkapje kunnen dragen. Dit vanwege hun beperking, aandoening of ziekte, maar daarop wel worden aangekeken in winkel, taxi of openbaar vervoer.

Als in een noodwet het gebruik van mondkapjes voor iedereen verplicht zou worden gesteld, dan moesten de uitzonderingen ook worden opgenomen in deze wet. De minister legde uit dat het bewerkstelligen van deze wens logisch lijkt, maar dat daarvoor veel uitleg en overleg nodig is. Bij de ambtenaren die de wet maken en bij de Kamerleden die hierover gaan beslissen.

‘Ik kan er naar kijken maar dan zit dat ding over vier eeuwen nog niet om mijn oren’ en ‘nu lijk ik net een outlaw die niet doet wat eigenlijk wel zou moeten.’ Deze oneliners produceerde ik, nadat de voice-over aan de kijkers meedeelde dat het voor mij onmogelijk is om een mondkapje op te zetten.

Dit was natuurlijk waar, maar ook weer niet. Het klopt dat ik niet zelfstandig een mondkapje kan opzetten, maar door anderen aangebracht kan ik er prima mee overweg. Ook al heb ik het idee dat ademhalen mij meer moeite kost, ook met een mondkapje is dit nog mogelijk gelukkig. Daartegenover staat dat ik met zo’n lapje stof over mijn kin mijn rolstoel minder goed kan besturen. Neem dat maar gewoon van mij aan. Ideaal is als de rolstoel door een ander wordt bestuurd en ik mij met mondkapje veilig en relaxed kan voelen. Maar wat sowieso nog beter helpt is gewoonweg de drukte vermijden.

Het is anno nu duidelijk dat iedereen de plicht heeft om een mondkapje te dragen. Voor mitsen en maren is het dus echter mogelijk een vrijstelling te krijgen. Daarvoor is, zover ik weet, geen strenge controle nodig, maar kan een speciaal formulier gedownload worden om op zak te hebben. Fijn dat dit mogelijk is. Misschien wel dankzij de minister. Als ik zou willen kan ik mijzelf dus ook vrijwaren van deze plicht. Heb het even overwogen, maar toch niet!

Gelet op de inhoud van de vele reacties die destijds volgden op het filmpje bleek maar weer hoe een belangrijk onderwerp dit toen was. Ook kreeg ik veel complimenten aan mijn adres hoe fijn het was dat ik dit onderwerp aangesneden had. Het moge duidelijk zijn dat dit niet klopt. Ik wilde alleen met mijn bakkes in beeld. Of zoiets!

Geert Jan

Fotografie: Ali Huisman

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.