Leeftijd

Dan zal er dus wel een verschil bestaan tussen de werkelijkheid en de waarheid. Maar wat? Jeetje, waar gaat dit over? Ik hoor het mijzelf ook denken. Gaat Geert opeens op de filosofische toer?

20210624 blog geert jan leeftijdOnlangs, na een voor mij frustrerende ochtend, begon ik de middag met wat inmiddels een vanzelfsprekendheid zou moeten zijn. Meestal is dat het ook, maar dat het houden van een siësta, liggend op bed, nog niet onlosmakend is verbonden aan mijn levensprotocol is grotendeels mijn eigen schuld. Wanneer ik zelf de tijd voor een afspraak mag bepalen houd ik er uiteraard rekening mee. Maar wanneer mij een afspraak wordt voorgesteld of een soort van opgelegd, ben ik minder consequent. Hierbij is het ook een kwestie van aanvoelen of ik mijn eigen belang voorop kan stellen. Bescheidenheid? Zeg het maar.

Een van de ADL-ers die mij helpt naar bed te gaan vraagt of ik nog wat bijzonders heb gedaan die ochtend. Nou, nee dus. Niet meer dan een beetje lummelen, onder andere een online puzzeltje om de hersenen te kraken en online een krantje lezen over de teleurstellende uitslag van de verkiezingen. ‘En je hebt zeker wat geschreven daarover? Dat doe je toch graag?’ ‘Klopt, maar vanochtend niet.’ Ik wilde wel, maar het lukte even niet. Ook al weet ik dat de inspiratie of de juiste woorden vanzelf komen, op zo’n moment is het balen.

Even later, ik heb altijd wel enkele gangmakers paraat, ben ik openlijk benieuwd naar haar zogenoemde ware leeftijd. ‘Eh, wat een vraag’, hoor ik. ’Maar wat is die van jou?’ Daar was ik op voorbereid. Zonder nadenken flap ik eruit dat gevoelsmatig de teller op 35 jaar is blijven steken. ‘Maar omdat ik dit eigenlijk al jaren brul zou mijn ware leeftijd nu inmiddels ergens rond de 45 moeten liggen. Toch?’ De ADL-er wijst mij erop dat ik, naast de uitslag van de verkiezingen, nu nog een interessant onderwerp heb voor een blog. Ze heeft gelijk.

Wat is het verschil tussen waarheid en werkelijkheid? Google moet maar even helpen bij deze vraagstelling. Waarheid is zoiets als datgene wat wij zelf creëren en formuleren als hoe het is, dus er zullen veel waarheden zijn. In die zin is de versplintering in Den Haag te begrijpen. Met werkelijkheid wordt waarschijnlijk bedoeld: dat wat vrijwel iedereen vindt.

Mijn ware leeftijd, oftewel: hoe oud voel ik mij? De afgelopen jaren en nog steeds eigenlijk wel, voel ik mij dus beduidend jonger dan uit mijn geboortejaar zou moeten blijken. Is het toeval dat ik deze gevoelsleeftijd instel op de tijd dat mijn leven opnieuw ging leren leven? Dat denk ik niet. Vanaf mijn 35e ben ik door scheiding en fysieke achteruitgang zelfstandiger, bewuster en intenser het alledaagse ingedoken.

Laat ik wel eerlijk zijn. Daartegenover staat dat ik mij tegenwoordig, al dan niet terecht, ook juist wel eens een stuk ouder voel. Oorzaken? Misschien het bereiken van de snoeiharde 50-grens, het gevoelsmatige vacuüm dankzij de corona-epidemie of het steeds vaker vergeten van woorden. Dan is er nog het toegeven aan de zoveelste blaasontsteking of het weer eens moeten dragen van een luier.

Toch blijf ik jonger. De leeftijd aanpassen kan niet, de leefwijze wel!

Geert Jan

Fotografie: Ali Huisman

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.