Inleveren

Het was een paar maanden geleden dat ik naar ’Tijd voor Max’ keek. Omdat ik natuurlijk echt niet uit eigen initiatief ‘s middags om 17:00 naar de televisie ga staren, zal ik dit even onderbouwen.

Het was Wereld MS-dag en het programma zou daar aandacht aan besteden. Maar wilde ik dit zien? Ergens interesseert het mij weinig. Of steek ik dan mijn kop in het zand? Misschien. Ben ik bang voor wat ik zal zien? Ach, ik weet het inmiddels eigenlijk wel. Ik ken de ziekte maar al te goed, toch? Over aantasting van de zenuwen, welke eventuele gevolgen er kunnen optreden. Ook dat het een onvoorspelbare ziekte is, met 1000 gezichten.

20230915 blog geert jan inleverenUit nieuwsgierigheid keek ik toch en bleef kijken. Wat ik zag en hoorde was indrukwekkend, zeer aangrijpend. Informatie over bestaande onderzoeken, dat geloof ik inmiddels wel. Medicatie gebruik ik immers niet. Heb ik dan geen hoop meer om ooit beter te worden. Hopen doe ik niet. Heb ik dan nog wel een wens? Ja, nee, misschien. Ben ik laks? Is het angst? Een kwestie van reëel zijn? Wat moet ik vinden? Denken aan een ander leven heeft geen zin en ‘s nachts dromen, dat gaat vanzelf.

Maar die paar verhalen over de gevolgen van de zenuwsloperij, slik! Een man die dankzij de MS blind is geworden, een vrouw die heel veel zenuwpijnen in haar lichaam heeft. Dusdanig dat zij euthanasie wil ondergaan. Vergelijk jezelf nooit met anderen, verkondig ik altijd met mijn grote waffel. Probeer te relativeren! Maar daarover gesproken. Jeetje, waar heb ik het over als ik weer eens klaag. Wat heb ik toch een rijk leven. Ik kan niets, maar dankzij mijn elektrische rolstoel met aanpassingen ook alles. Sowieso wel heel veel.

Die dag is er ‘s ochtends een rolstoel bij mij afgeleverd. Geen vervangende elektrische rolstoel. Wel een handbewogen geval voor wanneer mijn huidige staaltje techniek gerepareerd moet worden. Of als ik bijvoorbeeld ga vliegen, wat stiekem in de planning ligt. Maar dat terzijde. Met al die specifieke aanpassingen zie ik vervoer per vliegtuig absoluut niet zitten. Eerder moest ik tijdens reparaties op bed blijven liggen gedurende enkele uren tot dagen. Nu kan ik weer aan mijn tafel zitten. Maar meer ook niet hoor, want ik blijf dan volledig afhankelijk.

Kan ik in mijn huidige rolstoel letterlijk, figuurlijk en digitaal de hele wereld aan? In rolstoel twee absoluut niet. Daarin word ik weer een heel stuk teruggeworpen. Klinkt dramatisch, is ook dramatisch. Het was behoorlijk slikken toen ik mij na aanvraag goed ging realiseren dat ik dus echt geen kopie van mijn huidige rolstoel hoefde te verwachten. Natuurlijk had ik dat ook niet verwacht, maar de realiteit inzien blijft hard. Ik ben trouwens niet zielig hoor, want ik heb zelf de aanvraag voor dit alternatief doorgezet. Ik word al jaren door een fysieke achteruitgang steeds afhankelijker van specifieke aanpassingen. En in dit geval ga ik, al dan niet noodgedwongen. weer honderd stappen terug. Wie doet dat nou!?

Als ik naar mijn aanwinst kijk, die nog steeds in mijn woonkamer staat en ik zie mij daarin zitten en kansloos zijn, lukt het mij om te relativeren. Niet zeiken Geert, het is steeds maar tijdelijk.

Geert Jan

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.