Lot

Geert-Jan blogt over e-health | Dat de gezondheidszorg anno nu onlosmakelijk is verbonden met ICT moge duidelijk zijn. E-health is ‘booming’. In deze gezondheidszorg 2.0, of is het al 3.0, wordt er gebruik gemaakt van informatica, het internet en allerlei apps. Raar? Eng? Misschien, maar het is de toekomst.

geert-jan over e-healthHoeveel symposia worden er, ook in Nederland, hieromtrent niet georganiseerd om ons kennis te laten maken met het nieuwe zorgen. Zowel voor medici, de zorgverleners en als hen om wie het gaat, de patiënten. Dus u, jij, ik, iedereen moet het horen. Neem nu de E-healthweek, waaraan ook MSweb zich heeft verbonden.

Zelf heb ik er overigens nog geen concrete ervaring mee. Maar ik volg de media, kijk, lees en luister. En huiver? Nee hoor, we kunnen er gewoonweg niet omheen. Overigens, het is natuurlijk maar hoe je het bekijkt. Ziek is ziek en daar is niets digitaals aan. Tenzij er robotmensen bestaan. Hoe gek het ook klinkt, ondanks dat het intermenselijk contact misschien wel minder wordt, de betrokkenheid van zowel arts als patiënt op het ziekteproces zal groter worden.

Op mijn manier kan ik toch wel meepraten over gezondheid, ziekte en computers. Toen computers zich gingen integreren, was ik daarbij wel een van de laatste der Mohikanen. Inderdaad, een beetje conservatief. Voor het realiseren van mijn afstudeerscriptie (pabo, 1993) mocht ik van iemand gemakshalve een digitaal bakbeest lenen. Hij vond, destijds al, dat ik door het gebruik van pen en papier behoorlijk beperkt was. Zowaar, binnen een jaar kocht ik zelf een computer.

ICT

In 1999 bleek dat er de zenuwensloperij in mijn lichaam bevond. Al een aantal jaren werkte ik in het voortgezet speciaal onderwijs en ook na de diagnose hield ik het vol, tot ik mij in juni 2003 gewonnen moest geven. En nu? Maar ik mocht op mijn school blijven werken als ondersteunend vakleerkracht ICT.

Eh… ik? Met computers? Ach, waarom ook niet. Het ging immers om lichtverstandelijk beperkte jongeren, dus ik zal wel meer van computers weten dan zij. Toch? Dus niet, bleek al snel. Ik geloof dat ik in de eerste maanden van mijn nieuwe job vierkante ogen kreeg van het staren naar een beeldscherm. Ik had dan ook veel in te halen.

Al met al heb ik daar nog vijf jaren kunnen werken tot ik definitief op de delete toets moest drukken. Ondertussen zijn mijn ziekte en ik 9 jaren verder en hebben ons allebei in een stijgende lijn ontwikkeld. Fysiek kan ik helemaal niks meer, behalve volledig afhankelijk zijn van zorg en elektrische rolstoel.

Daarentegen, mentaal voel ik mij sterker dan ooit. Ik heb door dit verleden mijn leven opnieuw moeten leren leven. Dit is mij tot nu toe goed afgegaan. Ik heb een zeer zinvolle invulling aan mijn bestaan kunnen geven. Zoals het acceptatieproces van mijn situatie vordende is laat ik, uiteraard noodgedwongen, ook steeds meer de technologie toe in mijn bestaan. Sterker nog, het beheerst mijn leven. Mijn ziel, mijn eigenheid, staat daar nog altijd boven, maar de kwaliteit van mijn leven heb ik niet meer volledig zelf een hand.

Spraakherkenningsprogramma

Wat ik in mijn vorige leven nooit had kunnen denken, mijn laptop vormt nu bijna de basis van mijn bestaan. In schrijven heb ik mijn passie gevonden. Middels een spraakherkenningsprogramma vertrouw ik mijn gedachten en mijn creativiteit aan het beeldscherm toe. Maar het is meer. Eigenlijk voor alles gebruik ik tegenwoordig mijn computer. Natuurlijk gaat er niets boven het internmenselijk contact, maar omdat mijn stem het ook steeds meer laat afweten, ben ik vaker aangewezen op de digitale postbode.

Dankzij de ICT blijf ik mentaal gezond. Ook een voorbeeld van E-health!

Geert-Jan

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *