Blog Geert Jan: Bedenken

Waarschijnlijk is het niet voor te stellen, maar met mijn nieuwe rolstoel kwam vorig jaar augustus ook het verzoek om er toch eentje te kopen. Ik? Waar heel Nederland al is voorzien en dit wondertje zelfs de gewoonste zaak van de wereld is, had ik al geaccepteerd dat een smartphone niet in mijn leven past. Ooit was een Nokia 3200 mijn eerste en tevens laatste mobieltje. Een nieuwe omgevingsbesturing voor aan mijn bed en rolstoel vroeg hier echter wel om.

20200626 blog geert jan bedenkenNatuurlijk had ik ook nooit kunnen bedenken dat ik in de toekomst volledig zorg- en rolstoelafhankelijk zou worden. Allereerst, niemand heeft die glazen bol en na de diagnose MS in 1999 was het überhaupt onmogelijk iets te voorspellen? Het grillige karakter van de ziekte maakt vooruit kijken tot giswerk. Uiteraard had ik mijzelf kunnen verdiepen in een mogelijk toekomstbeeld, maar deed dat niet. Het gemak van internet bestond nog niet en nieuwsgierig ben ik ook niet.

Had ik trouwens ooit kunnen bedenken dat schrijven mijn passie zou worden? De creativiteit was er wel, maar enige ambitie was in mijn vorige leven rond huisje-boompje-beestje-kindje-baantje ver te zoeken. Het waren mijn niet meer functionerende handen die vroegen om spraakherkenning op mijn laptop. Normaliter zijn ze gebundeld in de muis, maar de cursor bedien ik nu met mijn kin en de entertoets tik ik aan met mijn hoofd.

En had ik ooit kunnen bedenken dat de technologie mijn leven min of meer zou overnemen. Ik niet, ongeïnteresseerde angsthaas als ik was op technisch en later ook digitaal gebied. Wie wel trouwens? Probeer maar eens voor te stellen dat er ooit een digitaal- en zelfs elektriciteitsloze wereld was.

De impact van de technologie op mijn bestaan wordt pas goed duidelijk als er iets niet goed werkt of helemaal kapot is. Kuren bij mijn rolstoel, geen internetverbinding of erger, als ik wegens reparatie een van twee moet missen. Zonder laptop is flink balen, zonder rolstoel is dramatisch! Want in dat geval kan ik mijn laptop niet bedienen.

Mijn stem is heel belangrijk voor mij, bij gebrek aan functionele ledematen. Omdat mijn stemvolume achteruitgaat, gebruik ik buitenshuis regelmatig een spraakversterker. Van het bestaan wist ik al langer, maar het heeft de nodige tijd gekost om te accepteren dat dit eigenlijk een heel handig apparaat is. Thuis doen de microfoon en het spraakherkenningsprogramma op mijn computer wonderen. Voor het versturen van e-mails, het chatten met helpdesks of het regelen van bankzaken.

Voor het maken van afspraken bij mijn huisarts of het bijbestellen van medicatie gebruik ik vaak de online mogelijkheden. Ook andere medische informatie kan in principe worden bijgehouden. Ook al is het nog lang niet altijd mogelijk dat huisarts en arts uit het ziekenhuis elkaars informatie over mij kunnen inzien. Maar doelmatigheid en duidelijkheid in de zorg, in plaats van dubbele handelingen, is kennelijk ingewikkeld en vraagt om een flexibelere wetgeving. Voor mij is efficiëntie belangrijker dan de zogeheten privacyrisico’s, hoezeer ik deze ook begrijp.

Ook andere technologische snufjes in mijn woning, zoals het elektronisch deuren kunnen openen, bevorderen dat ik kan leven zoals ik dat wens.

Al die technologische aanvullingen maken mij sterker en zelfstandiger. Dat had ik nooit kunnen bedenken!

Geert Jan

Fotografie: Ali Huisman

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Hallo Geert Jan,

  Ik wil je de complimenten geven over hoe jij de technologie hebt omarmt in je leven. Je hebt niet veel keus hierin maar het feit dat het bestaat en jij het gebruikt vind ik echt bewonderenswaardig. Door de MS is mijn vermogen om dingen te leren en te onthouden helaas erg achteruit gegaan en ik hik nog steeds tegen het aanschaffen van een smartphone of iets dergelijks aan. Ook ik ben een angsthaas op het gebied van technisch en digitaal gebied. Heb een simpel telefoontje om te bellen en te sms-en en dat is het! Ben nu eigenlijk wel benieuwd hoe jij je alle nieuwe dingen hebt eigengemaakt? Zal er ook wel eens aan moeten want ik kom steeds verder achter te lopen. Als ik zie hoe ouderen al omgaan met zo’n ding, en hoeveel zaken er steeds meer via de smartphone geregeld kunnen/moeten worden!

  Groet,
  Andrea

 2. Hallo Geert-Jan, ik viel van verbazing uit mijn stoel. Ik heb ook deze beperking, de handfunctie. Ik wist niet wie dat ook had. Er zijn ook diverse andere klachten natuurlijk.?
  Ik vind dat jij super goed met allerlei technologische aanpassingen omgaat.
  Ik denk dat ik dat ook ga beleven.
  Groet Marian

 3. je hebt het officiële circuit voor hulpmiddelen maar dan heb je nog de gezonde wereld vd technologie

  alles wat met domotica te maken heeft is ontzettend hulpzaam. slimme verlichting (philips, Ikea), sonos, robotstofzuiger, radiatorknoppen… Er is maar weinig dat je niet op je internet kunt zetten om met je smartphone te bedienen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *