Blog Ania

Ikke zelf! Zo’n type ben ik. Was ik, in ieder geval, vóór de MS. En dat gold al helemaal in de keuken. Tjonge, wat heb ik me ‘uitgeleefd’ op culinair gebied. Nu niet meer. Creativiteit en smaak is er nog steeds, daar ligt het niet aan. Maar de energie… Ik laat me nu helpen (vervangen) door manlief. Mijn onmisbare stand-in. Ikke zelf, is er al lang niet meer bij. En dat levert flinke frustraties en irritaties thuis op. ‘De lat ligt te hoog,’ zegt manlief. Die moet toch een keer zakken… Maar: wanneer? Weet u dat?

Frustraties thuis

spinazieDe lat zakt nu nog niet, dus commentaar tijdens het eten: ‘Ik zit hier spinazie met zandkorrels te happen.’ Directe reactie van manlief: ‘Uitspoelen? Huh? Dát heb je niet verteld!’ Tjonge, rol ik met mijn ogen. Dat weet je toch wel? Voilà: frustratie thuis. Om een zak spinazie…

En nog meer frustraties

Nog een voorbeeld uit de keuken: bladselderij in plaats van peterselie in mijn salade. Lekker fris, maar héél sterk van smaak, bleh. Bladselderij is immers familie van de bleekselderij en de knolselderij. En dat proef je zeker! Weet je het ook niet?! Tip van Veggipedia: van dit product eet je geen grote hoeveelheden. Te laat… Dus nog één keer (hopelijk leest manlief het ook wel): keukenprinsen of prinsessen, amateurs onder ons, let op dat je het juiste kruid meeneemt uit de winkel. Bladselderij lijkt erg op bladpeterselie. Maar is het niet!!! En… u raadt het al: frustratie thuis. Weer.

Dementie?

Ik ben ontzettend blij dat manlief mij helpt. Ik ben namelijk vaak zwaar gefrustreerd (maar ook ontzettend blij). En zonder manlief schiet het eten of drinken er bij mij weleens in. Vraag me niet hoe. Ik vergeet het gewoon. Als ik mijn ogen sluit zie ik een bejaarde vrouw in een verzorgingshuis voor me. ‘Mensen met dementie vergeten vaak bepaalde routines uit te voeren. Zo kunnen ze mogelijk vergeten om te eten en te drinken.’ Oeff. Ik lijk dement aan het worden! Is dat herkenbaar?

Ikke zelf! Tja, dat geldt niet meer voor mij in combinatie met mijn MS. Frustreren of irriteren kan ik daarentegen uitstekend, wat zeg ik, steeds ‘beter’! Zelfs om een zak spinazie. Beetje zandhappen, ‘big deal!’ Zegt manlief. Terwijl ik zwaar gefrustreerd he-le-maal erop losga… Hoe word ik weer een plezierig en ontspannen mens? Ook met mijn MS erbij? Weet u dat? Help!

Liefs, Ania

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. hoi Anja.

  Hoe wordt je weer een gezelliger mens.
  Relativeren en humor zijn het toverwoord.
  Je moet je eigenlijk bedenken dat jij iets nieuws moet leren.
  Dat gaat niet 1,2,3 goed, maar met vallen en op staan.
  Door er een dosis humor tegen aan te gooien is het draaglijker.

  Mmmm zand in de spinazie, dat heb ik nooit geprobeerd.
  Het is inderdaad knapperig en misschien goed voor het tanden reinigen.
  Toch liever zonder, maar met croutons schat.

  Eigenlijk ligt de frustratie niet bij dat je man het fout doet.
  Maar bij jezelf, fuck ik kan het niet meer…..
  Wie weet kun je een deel wel zelf als je het in gedeelten in de ochtend doet.
  Ik kook 3 x per week zittend op een trippelstoel, vaak doodmoe,
  maar stukken lekkerder dan wanneer mijn andere het doet.
  Als jouw plezier in het koken zit, deel dan je dag zo in dat dat door kan gaan.
  En laat andere klussen aan anderen over.
  Een ergotherapeut kan je daar bij helpen.

  Groetjes van Isabel

  1. ‘You have to have a sense of humor about life, to get through it’. Thnx Isabel! Enne….croutons vind ik idd een beter idee…Groetjes terug!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *