Blog Ania: gezond, gezonder, gezondst

Ik draag een warm hart toe aan het jaarthema 2020 van de MS Vereniging Nederland: leefstijl. ‘Minder bekend is dat je leefstijl je ook kan helpen je brein zo lang mogelijk gezond te houden (…) Pas je leefstijl aan: rook niet, drink met mate, houd lijf en geest actief en eet gezond.’ Allemaal check!

groenteIk hou van ‘gezond’. En het werken valt er zeker onder. Bijna elke dag forceer ik mijn ‘empty’ energy level. Soms ook gebrek aan motivatie. Depressie. Schaamte. En veel meer. Maar per saldo doet het werken mij ALTIJD goed! Ik houd mijn brein graag in beweging en de lieve mensen (collega’s) om me heen zijn echt inspirerend en motiverend. En bovendien: afleiding is welkom! En het is goed voor je, ook nog. Dus werken? Moeilijk, moeilijk, maar doen! Omdat het nog kan!

Sporten. Okay, ik geef het toe, sporten is mijn passie. En wederom: het doet mij ALTIJD goed! Sportschool is mijn habitat. Als een vis in het water, diep gelukkig, ‘wake up beauty, it’s time to beast’. Het sporten mét MS is natuurlijk anders, dat hoef ik niet uit te leggen, toch? In ieder geval statisch (en daarmee ook veilig). Hardlopen of fietsen zit voor mij er niet meer in. Krachttraining? Zo zou ik het ook niet noemen. Spieropbouw? Haha… En toch! Drie tot vier keer per week genieten. Omdat rust roest!

Voeding. Vegan eten, daar ben ik niet vies van. Jaaa mensen: ik kan er zelfs van genieten! Jelinek-dieet is mijn leefstijl, al jaren. Lekker en gezond. Vegan. Wel met een kanttekening: op gewicht blijven is een issue. Laat staan ‘aandikken’. Voor velen, een categorie ‘luxeprobleem’. Maar geloof het of niet: ook te zwak, te kwetsbaar, gauw vatbaar. En weinig herstelvermogen. Gezond?

Rust. Mijn leven is zeker niet ‘spannend’ meer. Mijn dag is voornamelijk veel rusten en slapen, dat doe ik graag. En dat gaat me uitstekend af, eerlijk. Rust en slaap doen mij goed en ik kan nog even ‘opladen’. Al is het geen ‘Duracell’-effect. Zeker niet voor lang. Op is op. Trouwens, waar blijft de energy?! Ik snap niet goed waar het fout gaat. Snapt u het wel? Wat doe ik verkeerd?!

Plezier maken: voor mij betekent het vaak veel lachen (dat kan ik namelijk heel goed) of genieten van een avondje uit eten met manlief. Of onze vakanties. Of jawel: dansen. Ook al is het meer schuifelen en om de nek hangen, het telt mee! Hier geldt voor Ania: genieten, omdat het nog kan!

Try before you die

Gezonde leefstijl? Zeker!!! Maar ook: af en toe ben ik rebels en heb ik behoefte aan ’try before you die’-ervaring. Zoals een waterpijp proberen. Okay, het is niet gezond, niet structureel in ieder geval. And we all know it. Maar één keer? Om te proberen? Please, come on. Ik leef! (met of zonder mijn ziekte). En geniet volop. Ook van de blikken van de omstanders: wanneer ze mij zien opstaan uit de rolstoel mét een waterpijp aan de lippen. Verbazing ten top! Complete verwarring. Ge-wel-dig. Humor. ‘Try before you die’, af en toe, ja, daar ben ik ook van, eerlijk. Maar dit is niet het podium om daar verder op in te gaan. Doe maar ‘gezond’. Toevallig: dát thema past mij ook zeker! Ik draag het een warm hart toe!

Shakespeare en MS?

Tot slot de wijze les van Shakespeare. Díe Shakespeare: ‘I always feel happy, you know why? Because I don’t expect anything from anyone; expectations always hurt. Life is short. So love your life. Be happy. And keep smiling. Just live for yourself and always remember:
Before you speak… Listen
Before you write… Think
Before you spend… Earn
Before you pray… Forgive
Before you hurt… Feel
Before you hate… Love
Before you quit… Try

Before you die… Live’

Niks aan toe te voegen.

Liefs, Ania

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.