Blog Ania

‘Wat kunnen mensen toch ongelofelijk niet-inlevend, slecht aanvoelend zijn. En opgaan in hun eigen manier van denken zonder écht te luisteren. Ik kan me er zo boos over maken… Want luisteren zou toch niet zo moeilijk moeten zijn!’ Bam. Het zou mijn opmerking ook weleens kunnen zijn. Maar is het niet. Toch onderstreep ik het wel. Dat vind ik namelijk ook. Soms… Vaak ook niet, hoor!

Ode aan manlief

in zwembad met manliefIk ben zelf ook helemaal geen goede luisteraar. Dat vind ik van mijzelf. Ik ben gauw afgeleid… Het gesprek, onderwerp etc. is niet boeiend genoeg… Ik weet het beter… Ik doe liever even wat anders… Weg is Ania. Maar: ik werk eraan. Terwijl ik dit opschrijf, heb ik een heus schuldgevoel naar manlief. Want HIJ kan WEL en ECHT luisteren. Is ongelofelijk inlevend en aanvoelend. Zó veel te danken aan hem! Manlief: needs no words. My fella.

Oproep: wees meer inlevend en aanvoelend. En luister

Een inlevende, aanvoelende en echt luisterende omgeving wens ik ons allemaal toe. Het hebben van MS kan het leven ingrijpend veranderen: zowel in lichamelijk als in psychisch en sociaal opzicht. De vanzelfsprekendheid van een gezond functionerend lichaam is helaas weggevallen. Maar dat is niet alles. Het is ook hard leren leven met de klachten, de constante pijn, vermoeidheid en een onzekere toekomst. Of anders. Topzwaar! Echt. Al met al vraagt het hebben van MS nogal wat van ons. Daarom een oproep: wees meer inlevend en aanvoelend. En luister.

Komt goed! Laat je niet kisten…

MS wordt wel algemeen herkend en verafschuwd in mijn omgeving. De reacties zijn zó verschillend: de één doet alsof ik zielig ben, de ander weet van schrik niets meer te zeggen. Wat ook voorkomt, is vluchten in geforceerde luchtigheid als: ‘Komt goed!’, ‘Huil maar, dat lucht op!’ of ‘Laat je niet kisten, het gaat wel weer over.’ Ohhhh? Echt? Enfin, ik ben gezegend met manlief die zorgzaam, beschermend en begripvol voor mij is. Ook een sterke leider, vaak corrigerend en confronterend. En dat heb ik precies nodig!

Dalai Lama zegt: luister!

U kunt steun zoeken bij mensen in uw omgeving, maar ook bij andere mensen die ook de ziekte hebben. Luister en let op: ‘Als je praat, herhaal je vaak wat je al weet. Als je luistert, leer je vaak iets nieuws’ (Dalai Lama).

Dankjewel lotgenoten!

Dus: kom maar op met jullie ervaringen! Ik vind daar herkenning en opluchting in (herkenbaar, dat hebben anderen ook, dat ‘hoort’ bij MS etc.). Soms vind ik daarin hoop, inspiratie en motivatie om te blijven vechten. Of juist niet (acceptatie, het sleutelwoord!). Lief, oprecht commentaar, jullie goede wensen, hugs en de online smakken ontroeren mij elke keer, echt! ‘Wat kunnen mensen toch ongelofelijk niet-inlevend, slecht aanvoelend zijn. En opgaan in hun eigen manier van denken zonder écht te luisteren. Kan me er zo boos over maken… Want luisteren zou toch niet zo moeilijk moeten zijn!’ Vooruit: nu even niet, haha. Geldt niet voor jullie. Dank daarvoor!

Liefs, Ania

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Probeer écht te ĺuisteren,schrijf veel dingen op anders vergeet ik namen of dingen te doen. Luister écht wel naar mijn kind maar kan heel bot reageren. Toen ik jong wás had ik overal een oplossing voor, deed wat ik wilde doen, luisterde áls iets mij het interesseerde . Nú hoor ik héle gesprekken niet meer, krijg hét niet mee. Dát is vervelend. Zeker áls ze dan vragen wát vind jij er dan van. Dan kijk ik en denk was er wéér eens niet bij mét mijn hoofd ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.