Blog Ania

Nieuw Unicum

Manlief volgt de ‘pilottraining voor mantelzorgers van mensen met MS’ bij Nieuw Unicum in Zandvoort. Het is bij ons zó verdeeld: ik heb MS, hij is mijn mantelzorger. En sinds kort ben ik niet meer aan het werk en volledig thuis, ook dat nog. Daar moeten we trouwens allebei nog aan wennen…

HulphondNiet perfect is ook goed, zeggen ze in Zandvoort

Volgens de psychologe doet hij het goed! Trots op hem! Het is nogal veel werk thuis. De lat blijft hoog liggen (vindt manlief). En ik kan en doe steeds minder. Hij doet steeds meer. En daarbij moet hij mijn en zeker zijn eigen grenzen goed bewaken. Ook een prikkelarme omgeving creëren. Okay: dat is veel gevraagd van een partner. Volgens Nieuw Unicum doet hij het zeer goed. Volgens mijzelf ook, check, al kan het soms ‘anders’, haha. Tja, altijd wat op te merken, ik…

Overbelasting voorkomen

‘We willen er met deze training voor zorgen dat de mantelzorger in zijn of haar kracht blijft. Dat een gevoel van overbelasting wordt verminderd,’ stelt de psychologe. ‘Dit is niet alleen in het belang van de mantelzorger zelf, maar uiteindelijk ook voor de partner met MS. We sluiten de training gezamenlijk af door bevindingen en tips met elkaar te delen. Alle deelnemers van de training krijgen voor de eindbijeenkomst een individueel gesprek met een psycholoog van Nieuw Unicum.’

Blijkbaar is enige toezicht, controle van buitenaf welkom bij MS. Het hoeft niet van mij. Controle? Dat doe ik al. Ania zelf! Maar ook dát heeft hij geleerd: overschatting en blinde vlekken bij MS. Types van te initiatiefloos of te initiatiefrijk (en de gevaren niet meer goed kunnen inschatten of over de grenzen gaan). Drie keer raden waar hij mee te maken heeft.

Pssst!

Ik ben sinds kort constant thuis. En dat is een nieuwe situatie voor ons beiden. Aanpassen, schikken, balanceren. En vooral je niet ergeren! Ik ben nogal aanwezig en maak veel herrie thuis (vindt manlief, ik niet, hoor!) Lastig, als je thuiswerkt en daarbij moet focussen, zoals hij. ‘Ik breng je naar een dagopvang, lekker rustig hier,’ dreigt manlief. Ohhh nee! Ik ga stil zijn, rusten, beloofd! En dat harde snurkgeluid… doet de hond, hoor. Het zit mij niet mee!

Geleerd: laat achter je wat was. Laat gaan wat moet. Laat zijn wat is

De mantelzorger heeft het best zwaar, MS-buddy’s! Een goede training is daarom meer dan welkom. En waar kun je dichterbij experts komen te staan, dan bij Nieuw Unicum?!

‘De trainingen zijn speciaal ontwikkeld voor de partners-mantelzorgers van mensen met MS. Aan de hand van de training leert de mantelzorger onder meer cognitieve problemen bij de partner met MS herkennen. Uit onderzoek blijkt dat onwetendheid hierover tot spanning en een gevoel van onmacht kan leiden. Dit zet de relatie onder druk. Dankzij de training krijgt de deelnemer handvatten en tips van een psycholoog en ervaringsdeskundigen om hier beter mee om te kunnen gaan. Het uiteindelijke doel is om de kwaliteit van leven te verbeteren; van zowel de mantelzorger als de partner met MS.’

Zijn training loopt ten einde. En eenmaal met het diploma op zak, verwacht ik een professionele opstelling van mijn mantelzorger! En in ieder geval geen dreigement meer met een dagopvang in de buurt. Nog niet nodig, a.u.b. Ook: not my cup of tea. Ik ga veel liever samen met de hond op de bank overdag snurken. Euhhh… stil liggen rusten, bedoel ik. Pssst! Welterusten.

Liefs, Ania

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.