Blog Ania |

Via via ben ik op een massagetafel van een medisch masseur beland. Een blinde man, wat op zich niets toevoegt, behalve een extra dimensie aan dit verhaal. Want: een blinde masseur, extra zintuigen, ongewoon gevoel, bijzondere gave, magiër, blabla… Onzin. Niets van dat!

Deze man bleek geen magiër te zijn, wel een goed geschoolde en ervaren masseur met een kennis van lichaamsanatomie, fysiologie en ziektebeeld MS. En met een ‘stevige’ handdruk, wat mij herinnert aan eerdere ervaringen. Als dat maar goed afloopt…

Massages, daar ben ik van! Op de yogales heb ik genoeg droge theorie tot mij genomen over de meridianen, energiebanen en ontgiften en zo. Maar oosterse culturen, daar ben ik echt te nuchter voor, zo blijkt. Zo ben ik ooit bij een masseuse geweest die vroeg of ik openstond voor een chakra-massage. Zonder aanraking. Nou nee, ik heb al betaald, ik wil wel ten minste ‘iets’ voelen.

Harde les

Dus: massage zónder aanraking?! Euhhh. Nee, dankjewel. Doe maar ‘gewoon’. En dat heb ik geweten! De volgende dagen was ik heel ziek van een soort van spierpijn, he-le-maal gebroken, afgemat (alsof ik een heuse bodybuilder na een stevige workout was). Ook pijnlijke plekken gehad die de masseuse niet eens heeft aangeraakt.

Wat blijkt (achteraf)? Ik heb door deze massage een ontstoken lijf opgelopen! Huh? Nooit geweten dat dit kon. Nooit eerder gehad. Nu (mét MS) dus wel. Mijn lijf kan slecht tegen een stevige massage! Daar krijg ik nu de ontstekingen van. Contra-indicatie! Heeft u dat ook?

Stevige handdruk

Daar ben ik nu dus huiverig voor.  Ik heb slechte ervaringen met mijn lijf. Maar mijn nieuwsgierigheid naar zo’n ‘magiër’ won. En de blinde man alias magiër had zeker een stevige hand. Als dat maar goedkomt, dacht ik nog. Hij heeft eerst uitgebreid ‘kennisgemaakt’ met mijn lijf. Au. En vervolgens twee harde, pijnlijke knopen rond mijn nek ontdekt. Tot zover niets nieuws voor Ania.

De masseur was duidelijk zeker van zijn zaak en had blijkbaar genoeg gevoel, kennis en kunde. Met de volgende dag slechts een zeer lichte spierpijn tot gevolgd. Een soort van discomfort, dat wel. Maar het was zo over! Geen ontstekingen, pijn, niet ziek of zo. Ook geen ‘wonder’ geschied, hoor. De ziekte is niet weg… Jammer.

Heet onder mijn voeten, ofwel gevoelsstoornis bij MS

Tijdens de massage heb ik wel een bijzondere ervaring beleefd: warme/hete voeten. En dat heb ik eigenlijk nooit. Altijd een soort van ‘ijsklompjes’, nooit warm. Maar nu wel. Aan de buitenkant voelden ze zeker vertrouwd: superkoud. Maar ze brandden echt. Wow, wat een sensatie! Nooit eerder heb ik dat ervaren. En ik vroeg het me af: is het een goed of slecht teken? Geen idee. Ik twijfel… Snik.

Ik ben dus een ‘magische’ ervaring rijker. En hoe verrassend: doe mij maar een ‘hot stone’-massage, zó lekker. Vooral in de koude maanden. Heerlijk. Mild voor mijn lijf. Warm. Zalig ontspannend. Geen ontstekingen. Geen bijzondere sensaties. En geen ‘magie’. Ook geen ‘wonder’. O ja, de ‘ontknoping’ is achterwege gebleven (mijn nek voelt nog steeds stijf en pijnlijk aan). En mijn voeten zijn weer ijskoud, hoor. Het voelt ouderwets vertrouwd. Is het een goed of slecht teken? Geen idee. Ik twijfel… Snik.

Liefs, Ania

Foto: Ali Huisman/Pixabay

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *