Blog Ania: knuffelkont

Ik moet mijn propriocepsis trainen. Althans, op proef. Op verwijzing van mijn revalidatiearts mag ik het proberen: wekenlang intensief gerichte oefeningen doen. Om te kijken of ze positief effect hebben op mijn probleem: evenwicht. Ik ben benieuwd.

Alles is al flink lastig: spierzwakte, spierspanning, motoriek, vermoeidheid etc. Maar evenwicht (eigenlijk gebrek aan) nekt mij! Dat heb je werkelijk bij ALLES nodig. Zeker bij het lopen of staan. Muren en ‘houvast’-dingen in de buurt zijn inmiddels mijn beste vrienden. Ik ‘knuffel’ ze de hele dag door.

Ania traint de Yoga boomhoudingIk heb zelf geen probleem met de mensen uit mijn omgeving. Goed bekend of niet, ze moeten er ook aan geloven en mij steun verlenen. Ook daar knuffel ik mee door. Het mág en het moét, dat begrijp manlief, gelukkig. Ik hoef niet te vertellen dat dat knuffelen én gebrek aan evenwicht geen ideale combi is, hé? Mijn lijf zit onder de blauwe plekken. Geen ramp hoor. Ook geen #MeToo. Cosmetisch probleempje. All in the game.

Hersenkronkel, heel even dan…

Evenwicht: balans, gelijkheid, harmonie, stabiliteit. Wow, wat een prachtige, lieve synoniemen. En allen mis ik dus dankzij MS. Antoniem wordt het: stoornis, discrepantie, conflict, wankel… Tjonge, daar moet ik het meedoen! Zucht. Terug naar mijn topic…

Klunzig? Echt niet!

Een quote die mij aanspreekt: “Als een kind leert lopen en 50 keer valt, denkt het nooit: misschien is lopen niks voor mij.” Dus: niet opgeven! Het fijne is dat evenwicht iets is waar je aan kunt werken. Uit een groot aantal studies is gebleken dat de gerichte training kan helpen met het verbeteren van de motoriek en de sensorische coördinatie. Ik ben net begonnen, benieuwd!

Ook: je kunt natuurlijk niet altijd je ziekte de schuld geven van de evenwichtsproblemen (sommige mensen zijn nu eenmaal meer klunzig dan anderen). Ha, hebbes! Klunzig? Die vlieger gaat niet voor mij op! No worries Ania: naast de specifieke oefeningen die je doet, zijn er ook vele hulpmiddelen om het evenwicht te verbeteren. Tja, ook hier gaat de vlieger niet op. Dat past nog niet in mijn ‘acceptatie-agenda’, so far. Hulpmiddelen? Nee joh, nog laaaaang niet… Of ben ik simpelweg meer een knuffelkont?! Dát zou het zijn!

Knuffelhormoon: een gek stofje dat ervoor zorgt dat wij ons socialer gedragen, minder last hebben van stress, minder snel bang zijn, onze bloeddruk verlaagt enz. Goed bezig, knuffelkont!

Liefs, Ania

PS. Op de foto, voor de ‘geen yogi’ onder ons: de boom. Verbetert je balans en versterkt je dijen, kuiten, enkels en ruggengraat. Hier met het handje, maar dat hoort er niet, uiteraard! Ach ja, ik ben het aan het trainen. Op proef. Dus het mag, vind ik.

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.