Blog Ania
Killerbody. Stoer en cool! Wow, wie wil het niet? De felbegeerde sixpack. Geen grammetje vet te veel, afgetraind en gespierd. Gezond. Euhh, echt gezond? Voor mij geldt: NIET gezond. Bam!
Huh? Hoezo niet gezond? Ik heb niets te klagen. Mijn postuur is sportief te noemen. No pain, no gain. Sommige dingen gaan gelukkig vanzelf. Voor de andere is het hard werken. Hoe? Voilà, transparantie ten top. It’s me.
Weet wat je eet
Ik volg een speciaal voedingsadvies (OMS, Jelinek-dieet). Dat betekent geen ruzie met de suiker, calorieën of koolhydraten. Geen hypes. En zeker niet uithongeren. Nee, zo min mogelijk verzadigde vetzuren eten. Een soort van vegan lifestyle, dus. Schepje meer of minder, geen probleem!
Even duidelijk zijn: dit dieet is geen afslankpoging. Nee, ik ben overtuigd dat het helpt mijn MS in control te houden. En omdat ik geen nare bijwerkingen van mijn medicijnen wil, eet ik hoe dan ook voldoende. En lekker. En gezond. Maar eerlijk: Jelinek-dieet, daar word je niet dik van.
Ready, set, go!
‘Love your body’ draagt mijn fitnesstrainer uit. Ik sport het liefst elke dag, maar dat gaat niet met mijn MS-lijf. Dat gaat niet met de spierzwakte en vermoeidheid samen.
Leven bij de dag betekent ook sporten bij de dag. Goeie dag? Tijd voor actie! Mijn fitnesstrainer traint trouwens de damesploeg bodybuilding, haha. Allemaal ‘killerbodies’, stuk voor stuk. En nee, ze zijn absoluut geen ideaal voor mij.
Ik heb niet de ambitie om als geoliede, gespierde chick in bikini op een podium te shinen. Doe mij maar geolied op het strand in de tropen, daar ben ik wel van. Enfin, ook hier geldt: sporten, daar word je niet dik van. Verrassend, hé?
Love it
Trouwens, is het schadelijk zo’n extreem bodybuilderslijf? Zijn er geen risico’s voor de gezondheid als iemand tot zo ver gaat? Ik ben niet de enige die de vraagtekens plaatst bij de mensen die al te graag laten zien hoe fit ze zijn. Of hoe fit je (ik dus) zou moeten zijn. Daar heb ik zelf he-le-maal niets aan!
Lol: een hilarisch parodie online-account van bekende topsporters die flink de draak steken met de fitboys en fitgirls van deze planeet. Met de zwaar overdreven foto’s en filmpjes, klefzoete, zweverige teksten en quotes. Fun. De humor kan ik zeker goed gebruiken. ‘Lach jezelf gezond en gelukkig’. Dankjewel.
No go
Dieptepunten ken ik helaas ook, zoals: opletten geblazen bij ziek zijn. Ontstekingen, opvlammingen, whatever. Geen pretje. Plus, het zou zomaar een nieuw dieptepunt kunnen betekenen. Zeker niet gewenst! En dat dieptepunt is niet eens 45 kilogram aan lichaamsgewicht. Wat heb ik me zwak en kwetsbaar gevoeld. Geen kracht in mijn lijf en trillen. Trillende handen en benen. Eng. Een dikke (of dunne) ‘no go’.
Eye-opener, turning point
Let op: lage vitamine D-serumwaarden worden geassocieerd met een verhoogd risico op auto-immuunziekten, waaronder MS. Stichting MS Research: ‘Vitamine D beïnvloedt zowel het ontstaan als het beloop van MS’.
Een gesprekje met een arts was een eye-opener voor mij: ‘zorg voor vitamine D-opslag! Is goed voor je.’ Meer lichaamsvet, please. Wow. Zo heb ik nog nooit naar mijn lijf gekeken. Het kan een medicijn zijn! A life-changer. Dat betekent nu zeker een schepje meer. Het mag en het moét. Lekker. Een kanttekening, een waarschuwing: mensen met veel buikvet hebben vaker vitamine D-tekort. Alles met mate! Wederom: verrassend, hé?
Ik weet het beter nu: love your body. Eerlijk: mét een MS-lijf, komt de liefde vaak uit mijn tenen. En soms al helemaal niet. Zoals nu. Geen ‘love your body’… Bullshit. Lariekoek… Oepsss, sorry voor mijn frustratie! Het gevoel dat mijn lijf mij in de kou laat staan. In de steek laat… Best moeilijk. Love your body komt vast wel weer terug. Komt goed! En in de tussentijd? Lach ik mezelf gezond en gelukkig.
Liefs, Ania
Dit bericht heeft 0 reacties