Blog Ania

Mijn knieschijf is waarschijnlijk overbelast. Zo klinkt en voelt het wel. Ik lijk een topsporter met een geblesseerde knie. Voetballer? Of een zwaarlijvig persoon (niet). Anyway: ook dat nog! En ook met een zware MS erbij. Hoe dan?!

hypermobiele Ania op strandlakenJummie, jummie…

‘Zakje chips’ of het ‘kampvuur’geluid (haha, treffend omschreven door mijn omgeving) is namelijk goed te horen. Hoor het zelf in het filmpje onder mijn blog. Iets is overduidelijk niet in orde, inside. En ook gevoelig. Om over ‘pijnlijk’ niet te spreken. Dat is zó persoonlijk! En klagen, nee, dankjewel. Mijn knie ervaar ik als ‘gevoelig’, vooral bij zitten of buigen. En het maakt flinke herrie (wat op zich niet echt verontrustend is en zeker onschuldig! Mijn fysio ‘kraakt’ tenslotte ook, haha).

Maar een combinatie van de gevoeligheid en een ‘vreemd’ geluid, is het voor mij wel verontrustend. Dus heb ik mijn fysiotherapeut Tim om hulp gevraagd. Met als resultaat: mijn knie is nu ingetapet. Hopelijk helpt dat. Duimen maar!

Fysiotherapeut: help!

Ik beweeg (gelukkig) nog veel. Altijd gedaan, trouwens. Ik kan er blijkbaar niet zonder. Rust roest. Maar… beweeg ik wel op de juiste manier? Hoe kan ik spierstijfheid tegen gaan en wat doe ik wanneer ik merk dat mijn spieren zwakker worden of continu pijn doen? Het zijn vragen die de fysiotherapeut kan beantwoorden, MS-buddies! Hierbij kun je denken aan lopen, staan, balans, je conditie, spierkracht, coördinatie, het gevoel in je ledematen etc. Doen! Even je fysio vragen om hulp.

Vloek

Met trots kan ik zeggen: flex, (hypermobiel) ik (nog steeds). Mijn yoga-docente zei dat ook al, en niet jaloers trouwens. Joh, wat was ik trots (dom, hé). Maar nu is dat meer een vloek dan een zegen. Het kwartje is gevallen. Als je hypermobiel bent, zijn je gewrichtsbanden en pezen namelijk te soepel. Je gewrichten krijgen daardoor niet genoeg steun en worden te beweeglijk. Meestal merk je dat je hypermobiel bent aan je vingers en knieën (!) en aan je wervelkolom. Deze kun je waarschijnlijk verder strekken dan andere mensen. Check. Hypermobiliteit hoeft geen klachten te geven. Nooit ervaren! Wel kan je pijn krijgen aan je spieren of gewrichten. Check. Ook raken je spieren vaak sneller overbelast omdat ze harder moeten werken om je gewricht(en) stabiel te houden. Met trots: flex, ik? Tjonge, wat een zegen…

Klachten (ter herinnering)

Even ter herinnering, de volgende (selectie) klachten en verschijnselen kunnen bij MS ontstaan:

-Motoriek: krachtsverlies, spasticiteit, krampen, stijfheid;
-Sensibiliteit: tintelingen, prikkelingen, doofheid, pijnaanvallen, gevoelsstoornissen zoals koude voeten, spierpijn;
-Coördinatie: tremoren, spraakstoornis, duizeligheid, draaiduizeligheid;
-Hersenstam: zenuwpijn, gevoelsstoornis in het gezicht.

Check, check plus een ingetapte knieschijf bij Ania nu. Het schiet niet op! En het wordt zeker niet beter of leuker. Protest! Het ‘echte’ kampvuurgeluid is een stuk gezelliger!

Liefs, Ania

Filmpje knieschijf Ania

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.