Blog Ania

Ik werd gevraagd: ‘Wat houdt eigenlijk jouw “goeie” dag in?’ Een goede vraag! Want wat maakt mijn dag wel ‘goed’ genoeg? Wat zijn de ‘slechte’ tijden dan? Ik heb er hard en veel over na moeten denken.

Ik ben er inmiddels uit! En een beetje moe van het denken, haha. Voor mij zit het in de fijne nuances. Geen wereldse verschillen. Als ik in de ochtend wakker word en opsta, weet ik het al: zo’n dag. Jippie! ‘Goede’ dag. Of… helaas… het kan beter (meestal).

goed of slechtGeen jojo

Mijn MS is progressief, dus geen pieken hier. Wel geleidelijke (en snelle) achteruitgang. Zonder uitschieters. Goed of slecht, dat hangt dus aan een zijden draadje. Of nog één (omdat de spreuken zó waarlijk zijn): ‘Luck is believing you’re lucky.’

Een poging om het uit te leggen

Op een ‘goeie’ dag kan ik nog steeds niet (hard)lopen of fietsen. Er is geen wonder geschied. Mijn ziekte is niet weg. Wel is mijn lijf zonder de zenuwpijnen. Ook fijn! En als ik geluk heb, heb ik ook geen last van restless legs ’s avonds. En dat vind ik zeker een vermelding waard. En wat slaapt het lekker! In één stuk door, ook nog.

Ik zie nog steeds dubbel, trouwens. Ook op mijn ‘goeie’ dag. Maar dat geeft niet meer, gewend, ik. Het beeld daarentegen is zeker rustiger, ik kan veel beter (en wederom sneller) lezen of typen. Mét fouten en correcties, uiteraard. En hoe zit het met het praten? Ook nog steeds moeilijk en onduidelijk. Maar veel meer, en dat vindt manlief weer niet goed. Tja…

Goed of slecht?

Mijn gemoeds- en emotionele toestand maken het grootste verschil. Bij ‘slecht’ is het gegarandeerd janken. De hele dag door… janken. Om niets, eigenlijk. So not me! Bij ‘goed’ houd ik me sterk en stoer. En dat lukt! Deze quote heb ik laatst gezien: ‘I’m not faking being sick. I’m actually faking being well.’ Haha. Dat ‘faken’ lukt op een ‘goeie’ dag uitstekend! En anders is het dus janken. Doemdenken. Depressie. So not me! Again.

Voilà, een positief einde

Natuurlijk zou ik het nog kunnen hebben over andere ongemakken of klachten bij ‘slecht’. Maar dat vind ik niet zo’n goed voorbeeld in deze casus. Ik houd het hier bij de nuances, dus. En bovendien is het best moeilijk om uit te leggen hoe het exact zit. Ik kan me goed voorstellen dat mijn ‘goede’ dag eigenlijk voor velen nog best beroerd klinkt. En toch is ie ‘goed genoeg’! Ik zeg gerust: meer van dat.

Tot slot: ‘Niet elke dag zal misschien goed zijn, maar er zit wel iets goeds in iedere dag.’ Voilà, een positief einde. Ook voor ‘slechte’ tijden geldig. Maar eerlijk: best moeilijk dit… Masterclass. Succes!

Liefs, Ania

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Hoi Ania,
  Je staat ECHT positief in het leven als ik dit lees! Alleen maar lof!!!
  Ik vind altijd knap dat mensen, in dit geval, met MS iets durven te schrijven zo positief en vaak waardevol voor anderen, dat ik daar zelfs door gestimuleerd wordt ook veel van mijzelf te willen afschrijven (lukt niet altijd). Ik heb sinds 2010 MS (PPMS). In het begin ging nog heel veel, werkte en had mijn hobby’s maar daar kwam een einde aan in 2014-15. Mijn lopen werd steeds slechter, dus voor de klas staan ging niet meer, mijn muzikale achtergrond laat mij gelukkig nog niet in de steek en daar maak ik dan ook nog echt dankbaar gebruik van. Heb een paar keer een lezing mogen geven over MS in het ziekenhuis, men zegt wel dat de MS-patiënt zijn eigen ziekte beter kent dan wie ook!
  Ik wens jou (mocht je dit lezen) heel veel geluk toe en blijf ondank alles, gezond en positief!
  Groet
  Vico

 2. Dag Vico (mooie naam. Love it), natuurlijk heb ik uw reactie gelezen. Liefff. Bedankt. Volgens de ene ben ik positief. Andere: naïef… ‘Heel veel geluk toe en blijf ondank alles, gezond en positief!’ Wow, bedankt! Voor ons beiden dan, Ania.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *