Blog Ania

Als je om bijna niets lacht, ben je echt aan het lachen (Toon Hermans)

Ik ben recent voor mijn nieuwe Ocrevus-ronde in het ziekenhuis geweest. Maar de infuusperikelen ga ik deze keer niet beschrijven. Niets nieuws. Ook niet grappig of hilarisch. Dat geldt niet voor de voeding in het ziekenhuis. Die was wél hilarisch. Dat kan ik jullie niet onthouden.

Bordje spinazieLiefhebbers opgelet: als je in ziekenhuis ligt, krijg je vroeg warm eten. Na 12:00 uur kun je al beginnen met de aardappelen, lekkere en gezonde groente en niet te vergeten: een stukje vlees. Maar wat als je ‘veganist’ op het lijstje doorgeeft? Voilà: je krijg hetzelfde, exclusief een stukje vlees. Wel inclusief een rauwkostsalade mét oude kaas. Een een bakje echte vla na. Huh? Dat is toch zuivel? Helemaal geen vegan. Vast een categorie ‘kennis is macht’ of (indirect bedoeld): ‘doe jij maar lekker normaal hier! Is gezond voor je!’ Hilarisch.

Happines is fresh strawberry jam

Het is prima verzorgd in het ziekenhuis. Je hoeft hier echt geen honger te lijden. Ook tussendoor komt een bammetje naar je toe. ‘Heeft u iets vegan op brood?’ ‘Ja, zeker! Jam. Aardbei of perzik?’ De keuze is reuze. En een cupje roomboter krijg je er ook bij (voor het geval  je toch iets romigs op je brood wilt). Maar ook hier geldt: niet vegan. Wel hartstikke lief opgediend! En ik mag zelf beslissen, ik blijf de baas over mijn bammetje tenslotte.

Culinaire verdieping

Beginnen met plantaardig eten betekent veel verpakkingen lezen. Goed de ingrediënten bestuderen. En het liefst meedenken: wat zou er mogelijk in kunnen zitten? En welke ingrediënten zijn dierlijk? Melk, kaas, ei en vlees ken je natuurlijk, maar andere ingrediënten zijn minder opvallend en bekend. Ha! I’ve got jah! Sommige producten kunnen bijvoorbeeld helder worden gemaakt met behulp van gelatine of vislijm. Deze dierlijke ingrediënten zitten dan niet in het eindproduct en hoeven daarom niet op de verpakking te staan. En wat dacht je van karmijn ofwel cochenilleluizen! Het heeft een felrode kleur en wordt daarom gebruikt als kleurstof (denk aan de beruchte roze koeken). Aangezien er wel dierlijke producten gebruikt worden, zijn deze eindproducten echter niet veganistisch!

Eten met je zintuigen

Ziekenhuis is geen sterrenrestaurant. Dat snapt iedereen. Maar je eet (of niet) zeker met je ogen, toch? ‘Het oog wil ook wat!’ Wellicht is er budgetproof iets aan de presentatie te doen? Want proeven is allereerst kijken (zie mijn foto). Kleur en vorm zijn daarbij belangrijk (idem). Manlief was in ieder geval niet jaloers om mijn bord aardappelen met spinazie. En hij is zeker niet kieskeurig, geen compliment dus!

Nee, niet tot het gaatje

Ik eet niet plantaardig uit de overtuiging om de wereld beter te willen maken. Ik probeer mijzelf ‘beter’ te maken. En daarbij ga ik echt niet tot ‘het gaatje’. Of beter gezegd: luisje. Veel te complex en bovendien onsmakelijk. Melk, kaas, ei en vlees, snap ik, en mijd ik. Dierlijke producten, daar hoort echt rauwkostsalade mét oude kaas bij! Of een bakje echte vla, of een cupje roomboter. Toegegeven: ik kom vast ‘ijzersterk’ terug met dank aan die maaltijd! Mission completed. Nu jullie nog! En mocht je aan je warm eten beginnen: eet smakelijk! En de groeten van Popeye.

Ania

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. ik als vegetariër vind ik het moeilijk om veggie food te vinden, het liefst ontwijk ik melk, ei, honing, alles wat met dieren te maken heeft, maar is niet altijd mogelijk omdat je boodschappen doet in de gewone mainstream supermarkten. Liefst ben ik vegan maar dat moet ik zelf doorzetten door constant te kijken waar ik terecht kan en etiketten te lezen en te begrijpen. Wel soms vermoeiend maar geen excuus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *