Blog Ania

Vandaag ga ik met mijn buuf op pad. Dames on tour, haha. Correctie: ‘Cognitie on tour’ staat in mijn agenda. Najaarsbijeenkomst in mijn regio met de medewerking van MS Vereniging Nederland en het VUmc. Het is de eerste keer dat ik bewust in contact kom met de lotgenoten.

cognitie bijeenkomst NijkerkMijn kop gaat langzaam uit het zand. Omdat de struisvogelpolitiek niet elke dag werkt. En de ziekte is er wel elke dag. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. En vandaag dus ga ik op zoek naar interessante tips. Ik hoop te leren mijn hersenen meer te benutten. Het geheugen, concentratie en de aandacht te trainen zodat ik ‘in shape’ blijf. Ondanks MS. Strebertje, go-getter, ik. Tjonge, hard werken en geen garanties cadeau. Durven geloven in een resultaat. Met een beetje geluk erbij. Of veel geluk? Who knows?! De wetenschappers zijn in ieder geval nog niet zeker en tasten in het duister. Helaas.

Lotgenotencontact

Lotgenotencontact is één van de kerntaken van de MS Vereniging en rust op twee pijlers: het uitwisselen van ervaringen en kennis én sociaal contact tussen de lotgenoten. De MS Vereniging wil voorkomen dat mensen met MS in een isolement terechtkomen.

Isolement? Neeee, niet graag! Ik ben een echt mensenmens. Maar er zijn grenzen voor Ania: geen allemansvriend, bijvoorbeeld. En een week op vakantie met de lotgenoten, aangeboden door de vrijwilligers, is super aardig, maar… het gaat mij nog te ver. Ik ga eerst voor de tips en tricks. Kennis is macht. Kom maar door! It’s time to focus on what matters.

Tips, tips, tips

Bewegen, check. Mindfulness, check. Voeding, check. Aanleren van strategieën: ik zou er zomaar een kei in kunnen zijn! Je hersenen uitdagen en nieuwe dingen leren: euh, ik werk, geldt dit ook? En zeker niet onbelangrijk: genieten. Dubbel check (een absolute kei, it’s me!). Nog meer? Voilà (volgens Mr. Google): maak boodschappenlijstjes, doe één ding tegelijk (inkoppertje), voer geen moeilijke gesprekken als je moe bent (I speak from experience). Niet roken en drink alcohol met mate. Prima, ik kan ermee leven.

Wat?! Een her-sen-krimp?!

Het succes wordt echter bepaald door het aantal littekens of ontstekingshaarden in de hersenen. En de plaats. Plus de hersenkrimp. Her-sen-krimp?! O nee! Dat voorspelt weinig goeds! Hoe oneerlijk: mijn hersenen zijn niet alleen gewond door de ziekte. Ze krimpen ook nog!

Grote opkomst

Enfin, ik ben voor het eerst bewust in contact met de lotgenoten. Minstens 120 mensen in de zaal! Uiteraard alleen de ‘buurvrouw’ echt gesproken. Verder heb ik goed rondgekeken en vooral gelet op de tips en tricks. En feiten. Statistieken. En de ontwikkelingen in de wetenschap. Ik heb zelfs notities gemaakt (voor het geval dat) en een gratis schrijfblokje gescoord, zeker handig voor die boodschappenlijstjes, hé. Er was een (plas)pauze en een prima bakkie koffie aanwezig, niets te klagen. Scherp detail: mijn vroegere behandelaars, fysio en PMT, heb ik meteen gespot en herkend. Met naam en toenaam. Hoezo slecht geheugen of traag?! Niks van gemerkt. Haha.

Genieten!

Eenmaal thuis: doodop. Vol indrukken, prikkels, woorden, tips. Ik zet alles nog even op een rijtje en daarna… gaat mijn kop weer in het zand, letterlijk dan. Schaatsen op tv! Zie daar, een heuse schaatsfan op de bank. Geen patiënt, hihi. Nu even niet! Big smile. Tijd voor ontspanning. Van moois genieten. Wederom: niets mis met mijn cognitie, ik hou me wel aan de opdracht van vanochtend. ONTSPANNEN. GENIETEN. Goed bezig!

Liefs, Ania

De ‘Cognitie tour’ is inmiddels afgerond maar één van de bijeenkomsten is opgenomen en online terug te kijken: www.msweb.nl/trefpunt/bijeenkomsten/cognitielezing-gemist/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *