Blog Ania

Ik ben toch niet de ENIGE hier met MS?! Die vraag schiet weleens door mijn gewonde brein als ik in the Caribbean verblijf. Ik zie namelijk haast geen ‘gelijken’ hier. Hoe kan dat? Kijk ik niet goed? Waar zitten ‘de zieken’ met het mooie weer (elke dag) hier? Binnen? Oké, het is goed mogelijk. Warmte-intolerantie. Vast wel.

Klimaatinvloed?

Caribbean strandGeen scootmobiel gezien. Enkel een rolstoel (een cruisetoerist). Geen rollators of (wandel)stokken. Moeilijk ter been? Niets van dat! MS is hier onzichtbaar. Maar het is hier vast wel (ik ben hier toch ook?) Of komt het inderdaad veel minder voor in het warme klimaat? ‘Het klimaat zou een invloed kunnen hebben op het ontstaan van de ziekte. Bij mensen die wonen in een warm klimaat zou MS opvallend minder voorkomen dan in minder warme klimaten. In tropische gebieden komt MS slechts heel zelden voor.’ Interessant!

Of rust er taboe op?

En dat vind ik niet oké! Ik voel geen schaamte: IK HEB MS. Slopende en verwoestende ziekte. Ook nog eens progressief en ongeneeslijk. Pech. Omdat ik er niet om gevraagd heb. Ook niet ernaar geleefd. Het is MIJ overkomen. In plaats van een ANDER. Pech.

Caribbean dream

De wereld om mij heen hier is verre van ideaal. Armoede. Overgewicht. Alcoholproblemen. Maar zeker ook: ALTIJD mooi weer. Daar ben ik van, dus: heerlijk! Strakblauwe hemel en het azuurblauwe zwemwater. Elke dag papaya eten. Yummy. En voor de vitale vakantiegangers onder ons: het perfecte windsurfweer. Of gaat u liever kiten? Diepzeeduiken? Paradijs op aarde. En onder water.

Warmte en MS

We zitten dus in the Caribbean. ‘Overwinteren’ heet dat. En we zijn nog lang geen pensionado’s, hoor. Ik zit nu eenmaal met MS en de warmte doet mij goed. Echt. En de Hollandse winters slecht. Vandaar. Simple as that.

Ik sluit aan bij de minderheid die heel goed tegen de warmte kan en ik haal de statistieken onderuit. Sorry wetenschappers! Sorry lotgenoten! Het is echter wat het is. En het is een stuk beter hier, ook nog. Inside ben ik een echte Antilliaanse, in hart en nieren. Outside: skinny soort, dat wel.

No stress

Ontspannen. Geen zorgen maken over de toekomst. Geen pijn of ontstekingen in mijn lijf. Dat komt nog allemaal gegarandeerd terug. Maar daar haast niet. Twee maanden lang: happy. Kiplekker. Pijnvrij. Het is ook een soort van kleinschalig onderzoek: de positieve invloed van het warme klimaat op mijn MS. Of toch het gunstige ‘vakantiemodus’-effect? Hoe dan ook: beide resultaten passen mij wel. Ik reis graag en altijd naar de zon. ‘Vakantiestress voorkom ik door tijdens het jaar voldoende te oefenen’ (Loesje). Voor mij geldt: dé MS-therapie in the Caribbean. Ik geniet volop.

En eenmaal terug in Nederland wacht de verbouwing ons op. Thuis. Rolstoelklaar maken. Toekomstklaar. Omdat het allemaal gegarandeerd terugkomt. MS, de progressieve, verwoestende en ongeneeslijke ziekte. Welcome home, back to reality. Maar voor nu nog heel even vanuit de tropen: een zonnige Ayo!

Liefs, Ania

 

 

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Hi Ania, je bent niet de enige, er zijn ongeveer 40 patienten met de diagnose op Curacao. Sinds kort is er de Stichting Multiple Sclerose Curacao die de belangen van MS patienten behartigt. Ik heb jou artikel op onze facebook pagina gedeeld en zou graag met jou in contact willen komen. Veel plezier op Curacao! Aggie Martis, Voorzitter Stichting Multiple Sclerose Curacao.

  1. Beste Aggie, heel erg bedankt voor je reactie! En het delen van mijn blog! Ik kan me voorstellen dat de meeste MS patiënten de warmte niet fijn ervaren. En jullie wonen in de tropen! Sterkte! Maar… ikke #jaloerssss, hoor. Ik zou het klimaat kunnen ruilen, haha. Succes met de Stichting en veel beterschap voor alle MS buddies daar. Ayo!

 2. Beste Ania,

  Ik heb net je blog gelezen en heb meer zin om daar te gaan. Ik ga in Juni a.s. daarnatoe emigreren. Ikzelf heb RRMS en heb het gevoel dat ik steeds meer achteruit ga hier. Dus mijn vraag aan jou is is hoe erg het was nadat je weer terug was in Nederland.

  MVG

  Richard

  1. Beste Richard, ik ben net terug in NL. En mijn MS diagnose is inmiddels veranderd van RR in PPMS. Dus: terugval of ziekte-progressie? That’s the question… Mijn rusteloze benen zijn iig weer actief. En ja, ik heb weer zenuwpijn terug. ‘K ben schokkerig aan het lopen. En vooral: KOUDDDD hier. Haha. Heel veel plezier en beterschap daar! De zon maakt zo’n verschil. Voor mij wel. Love it! #jaloersss ?. Groetjes, Ania

 3. Voor een culturele vakantie raad ik Taiwan aan. Opmerkelijk zo goed als alles in de grote steden (vooral hoofdstad Taipei) bereikbaar is. De ondergrondse metro is voor iedereen bereikbaar en bruikbaar en er kan hulp worden ingeroepen indien gewenst, stoepen hebben prima op-/afritjes, bijna alle musea en tempels kunnen worden bezocht. Ga in Taipei gerust in een woonwijk zitten buiten het echte stadscentrum; daar is het veel gezelliger. Zelf heb ik nog 3 inklapbare stokken gekocht in mooie kleuren in een buurtwinkeltje. De mensen zijn opmerkelijk vriendelijk en behulpzaam. Echt een aanrader!

 4. Beste Marian, thnx voor de tip! ‘Echt een aanrader!’, ik ben benieuwd. Reizen. Love it. Keep on going! Groetjes, Ania

 5. Hi Richard,

  Ik las je reactie dat je van plan was om naar Curaçao te emigreren en ik neem aan omdat je je daar beter voelt met je MS?
  Ik voel me namelijk veel beter in Portugal als ik er ben. Geen pijn, warmte is prima want die is droog. Vermoeidheidsklachten zijn voor mij erge hier in Nederland aangezien veel hier pijn ervaar.
  Hoor graag hoe jij het ervaart in Curaçao.

  Groet,
  Elsa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *