Blog Ania

Ik roep jarenlang: warmte, warmte, warmte. Omdat het mij zó goed doet! En toch heb ik het roer omgegooid. Een soort van, niet echt radicaal, ik. Nog niet ‘all the way’, rustig opbouwen eerst. Ik heb namelijk gehoord en gelezen dat de kou een boost voor het immuunsysteem geeft. Wetenschappers en ervaringsdeskundigen aan het woord, zweren erbij. Hmmm… Ik ga het proberen!

blog Ania-koude doucheDe kou en Ania is nooit een goeie match geweest. Hoewel… Ik ‘duik’ nu in mijn jeugd op zoek naar de herinneringen. Zoals met papa (eigenlijk achter hem): langlaufen. In zijn sporen, op een crispy dag, beiden met een bietenkop, hoge hartslag en zweet op de rug, de winterse kou in. Heerlijk was dat! We hadden eigen latten thuis omdat een verse pak sneeuw toen nog heel normaal was. Nu niet meer. Sweet memories.

Au

Ik ga nog dieper in mijn geheugen: met mijn broer op een slee de besneeuwde helling af. Koud? Nee, fun! Totdat… Mijn broer, altijd vooraan aan het roer, veel te wild en te snel, tegen een boom ons sleetje ‘parkeert’. Gebroken been. Au. Gauw verder met mijn herinneringen. Winter en Ania? Geen match!

Pfff, wat een rotwind

Ik heb het ALTIJD koud. Echt. Ik ben gauw onderkoeld, zelfs in hartje zomer in de Mediterranee. Waarom? Hoe? Het heeft vast iets te maken met mijn isolatielaagje (alias speklaagje). En het ‘hoort’ bij MS, haha (immers: kapotte isolatielaag/myeline rondom de zenuwen). Nog een bewijs: ik zit in de Carribbean te klagen ‘koud, het tocht hier’. Ik bedoel eigenlijk de passaatwind, subtropische luchtstroming die daar echt noodzakelijk en zeer welkom is. Tja. Kippenvel krijgt Ania van de ‘kou’ daar. Snapt u het? Manlief niet echt. Ik ook niet. Wederom: waarom? Hoe?

Koude douche

En nu omdat het supergezond schijnt te zijn heb ik juist de kou opgezocht. Koud douchen. Niet meteen in een ijsbad of buiten zwemmen of bij The Iceman in de les. Brrrr. Ik heb grenzen! Eerst even kijken of ik het überhaupt aankan. Heb jij ervaringen met dit fenomeen? Werkt het echt? Kan de kou (een boost) het immuunsysteem zo positief beïnvloeden en onze ziekte afremmen? Ik doe alles voor het herstel! Categorie: dappere dodo. ‘A cold shower a day keeps the doctor away’. Of toch ‘ An apple a day keeps the doctor away’?

Liefs, Ania

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Er wordt veel gebruik gemaakt van de methode van Wim Hof, the Iceman.
    Een collega heeft het lange tijd gedaan en had er baat bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.