Blog Ania

Ik wil mijn zorgen met jullie delen. De laatste tijd, sowieso vanaf de diagnose en in het bijzonder het laatste jaar, ben ik echt veel lichaamsgewicht kwijt. Zorgelijk, veel en vooral superverzwakt en kwetsbaar ben ik nu.

Magere Hein

Ania met hond HappyNou ben ik op zich nooit zwaar geweest. Atletisch. Sportief postuur. Maar recent heb ik mijn eerste kleding in de maat XXS aan. Kindermaat, toch? Ik schrik er behoorlijk van. Mijn weegschaal liegt er niet om: ondergewicht. Ik zie er ‘normaal’ uit. Ik heb tenslotte geen eetstoornis ofzo. Okay, ‘normaal’, maar niet in bikini’s. Dan komt Magere Hein tevoorschijn.

Inactief leven

Ik dacht dus: inactief leven gaat vast gepaard met overgewicht. Of toch niet? Het is dus absoluut niet waar gebleken. Actief sporten met PPMS zit er niet in. Een beetje bewegen, zou ik het noemen. En tien meter lopen lijkt een halve marathon, inmiddels. Mijn calorieverbruik is vast superzuinig geworden met al die fysieke beperkingen hier. En toch een flinke afvalrace! Hoe dan? Gedachtenkronkel van mij? Denkfout?

Gezonde leefstijl, en toch…

Als ik zo om me heen lees, is mijn leefstijl oké: gevarieerde, onbewerkte voeding, bewegen zo veel mogelijk, ontspanning en slaap. Oké, wellicht is voeding (quantity) wel een issue. Als ik alleen thuis ben en manlief aan het werk is, schiet het eten en drinken er vaak bij in. Ik heb überhaupt geen eetlust. Wel kauw- en slikproblemen, wat dit alles extra lastig maakt. De eetprikkel is weg bij mij.

Even helpen?

Omdat de ‘race’ zo niet door kan gaan bedacht ik contact op te nemen met de thuiszorg. Ze komen toch al hier voor mij, misschien kunnen ze mij helpen op de dagen dat ik alleen thuis ben. Voorbereiding en opdienen van de maaltijden. Toezicht (bahhh, dat ik zelf dit moet toegeven…). Brood smeren? Koffie zetten? Bestaat het überhaupt? En… werkt het? Weet u dat?

Voor een diëtiste ben ik te trots en overtuigd dat alles dik in orde is (haha, ‘dik’ is passend, hé). Liever niet! Ik volg Jelinek-dieet (vanaf mijn diagnose, zes jaar inmiddels) en ik ben niet van plan om daarvan af te stappen. Plantaardig eten maakt je zeker niet dik, maar het is superlekker! Alleen… de ontwikkelingen van nu zijn zorgelijk te noemen. Hoe is uw ervaring met Jelinek-dieet?

Paardenkracht = Hondenkracht

Bijkomstig issue is dat ik en mijn hond bijna gelijk wegen. Die gelijkenis vind ik niet leuk! Ook al is het een grote Dobermann, heel gespierd en sterk, hem wil ik ‘baas boven baas’ blijven. En niet mijn lichaamsmassa aan hem gelijk hebben. Het is een hond! Ik ben toch echt minstens twee keer groter dan Happy. Maar qua kracht wint hij al zeker (en al lang). Niet doorvertellen, hé. Pssst.

Tips, suggesties en uw ervaringen zijn meer dan welkom! Of zoals Epictetus (Romeins stoïcijns filosoof) het ooit zei: ‘Er is slechts één weg naar geluk en dat is op te houden met je zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt.’ Dat.

Liefs, Ania

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Ik herken jouw verhaal heel erg. Ik ben op het moment echt niet te dun maar ben wel 18kg in 3 kwart jaar afgevallen. Al mijn kleding is nu te groot, geen riem past meer. Ik mis ook die eetprikkel en ben vaak alleen dus dan denk ik er niet eens aan om iets te eten. Of ik ben er simpelweg te moe voor. Ook last van misselijkheid en darmen. Erg lastig. Sterkte ermee!

 2. Hallo Ania,
  Las je verhaal,en dacht meteen aan nutridrink medische dieetvoeding,een eiwitrijke lekkere drink om vooral aan te sterken en je wat energieker te voelen.[met de paarse dop]
  Je kunt het zelf kopen bij de apotheek en ??,en misschien even overleggen met je huisarts,dan kan het vast via hem-haar.
  Succes,het gaat je goed doen!
  Groetjessssss……
  Joke Sijm uit Almere.

 3. Há Joke, inmiddels heb ik mijn trots ingeslikt en zit ik idd bij een diëtiste. En aan die verrijkte drankjes.. Vegan, dus eiwitten uit de ertwen… Bahhh… Brrrr….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *