skip to Main Content
Lettergrootte: A- A+ Sitemap

MS is een ingrijpende ziekte, zowel voor jezelf als voor de mensen om je heen. Hoe ga je ermee om? Hoe geef je de ziekte en de bijkomende beperkingen een plek in je leven? Hier vind je artikelen, tips en persoonlijke verhalen van andere mensen met MS en hun naasten. 

Leefstijl

Met een gezonde leefstijl kun je zelf bijdragen aan je kwaliteit van leven, ook als je MS hebt. Dat betekent elke dag zo veel mogelijk bewegen, gezond eten en drinken, en je eigen manieren vinden om te ontspannen. Op de pagina ‘Leefstijl’ vind je informatie over onder meer beweging, voeding en ontspanning. Over hoe je je leven met MS zo gezond mogelijk invult.  

Blogs 

Op de pagina Blogs’ vind je persoonlijke verhalen van onze vaste bloggers Ilse, Geert Jan, Lisette, Nel, Lies, Marianne en Jolanda die zelf MS hebben. Ook vind je blogs van Janneke, Caroline en Davine die NMO(SD) hebben. Ilona heeft een partner met MS en schrijft een partnerblog.

Hulpmiddelen 

Achteruitgang is soms moeilijk te accepteren en de drempel om een hulpmiddel te gaan gebruiken, is vaak hoog. Toch kan het leven met een hulpmiddel (weer) makkelijker en prettiger worden. Op de pagina Hulpmiddelen’ vind je praktische informatie, zoals hulp bij de keuze van een hulpmiddel en de vergoedingsmogelijkheden. Ook lees je hier ervaringsverhalen over het leven met een hulpmiddel, zoals een zwevende arm of een hulphond. 

Werk en inkomen 

Werken met MS gaat misschien niet zo makkelijk meer als je vóór je ziekte gewend was. Door vermoeidheid of andere fysieke of mentale klachten kan het een hele opgave worden. Maar met de juiste hulp en flexibiliteit kun je vaak nog lang doorwerken. Op de pagina Werk en inkomen’ vind je onder meer informatie over het MS Werkloket, solliciteren met MS en veel praktische tips. 

Zwangerschap 

Veel vrouwen met MS en een kinderwens vragen zich af of ze zwanger kunnen worden. Heeft de medicatie invloed op je ongeboren kind? Kun je MS doorgeven aan je kinderen? Op de pagina Zwangerschap vind je informatie over alles rondom zwangerschap met MS, wat goed of juist minder goed is en persoonlijke ervaringen. Ook is er aandacht voor anticonceptie en de menopauze.

Kinderen en MS 

MS speelt een rol binnen het hele gezin, of je nu als ouder MS hebt of een van je kinderen. Hoe ga je daarmee om? Hoe leg je je kind uit wat MS is? Hoe kom je erachter of je kind MS heeft? Op de pagina Kinderen en MS vind je hier informatie over.

Jonge mensen met MS 

Je bent in de bloei van je leven. Druk met studeren, carrière maken, uitgaan (na coronatijd), Grote Liefdes, een gezin stichten en ga zo maar door. En opeens is daar de diagnose multiple sclerose, afgekort MS. Dat heeft grote impact op jou en je de mensen dicht bij je. Op de pagina ‘Jonge mensen met MS‘ proberen we je te ondersteunen in deze fase van je leven.

Persoonlijke verhalen 

Verhalen van lotgenoten kunnen je helpen om met je ziekte om te gaan. Het gevoel dat je niet alleen bent, is al erg prettig. Ook hebben lotgenoten vaak handige tips. Op de pagina Persoonlijke verhalen vind je verhalen van andere mensen met MSNatuurlijk kun je ook je eigen verhaal insturen. 

Partnerverhalen 

Ook voor partners van mensen met MS verandert het leven vaak aanzienlijk. Hoe is het om je leven te delen met iemand met MS? Waar loop je tegenaan? Welke weg hebben jullie samen gevonden om met tegenslag om te gaan? Op de pagina Partnerverhalen komen partners aan het woord. Ook kun je je eigen partnerverhaal met ons delen. 

Vakantie 

De beperkingen die MS vaak met zich meebrengt, zorgen voor extra geregel als je op vakantie wiltToch kan er ‘even helemaal uit zijn’ wel heel fijn zijn. Op de pagina Vakantie’ lees je onder meer over de mogelijkheden voor groeps- en individuele reizen, aangepaste verblijven, verzorging op je vakantieadres en persoonlijke vakantieverhalen van mensen met MS.

Headerfoto: Martin de Bouter

Uitgelicht

Dit vind je misschien ook interessant...

Laatste nieuws

Back To Top