Weer meer MS-patiënten; onderzoek volgt

In het stuk dat het Zorginstituut Nederland op 13 december 2022 heeft gepubliceerd over stamceltransplantatie, staat dat er in ons land 36.700 MS-patiënten zijn. Alweer enkele duizenden meer dan uit tellingen blijkt op basis van huisartsgegevens in 2021. En aanzienlijk meer dan naar voren komt uit het overzicht van de Internationale MS Federatie (MSIF).

Zorginstituut NederlandTot voor kort ging de MSIF namelijk uit van in totaal 14.385 Nederlandse MS-patiënten. In september 2020 ging dat getal omhoog naar 25.646. Maar op MSweb was al te lezen dat ook dit vrijwel zeker veel te laag is. MS Vereniging Nederland wil weleens weten hoe het precies zit. Voor een studie daarnaar heeft de vereniging nu € 60.000 subsidie beschikbaar gesteld.

De regie van die studie komt te liggen bij het MS Centrum Amsterdam en met name bij neuroloog en epidemioloog dr. Brigit de Jong, tevens lid van de Medische Adviescommissie van MS Vereniging Nederland. Voor de studie gaat ze nauw samenwerken met dr. Jop Mostert, neuroloog bij het Rijnstate-ziekenhuis in Arnhem en tot voor kort voorzitter van de MS-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN). De twee gaan daarbij in het bijzonder gebruikmaken van de gegevens van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel), aangeleverd door dr. Joost Vanhommerig, onderzoeker huisartsenzorg van het Nivel.

Behalve het aantal mensen met MS in Nederland proberen de onderzoekers ook vast te stellen welke andere ziekten vaker voorkomen bij mensen met MS dan bij mensen zonder MS. Zulke gegevens kunnen er mogelijk toe leiden dat verscheidene ziektesignalen die te maken kunnen hebben met MS beter worden herkend. Op die manier kunnen dan betrouwbaardere schattingen worden gemaakt van de zorg voor MS-patiënten.

Het is voor het eerst dat MS Vereniging Nederland een onderzoeksproject financiert. De resultaten worden in 2024 verwacht.

Bronnen onder meer:

https://www.vumc.nl/nieuws/nieuwsdetail/onderzoek-naar-aantal-mensen-met-ms-in-nederland.htm

https://www.zorginstituutnederland.nl/publicaties/standpunten/2022/12/13/standpunt-stamceltransplantatie-bij-zeer-actieve-rrms (pagina 10):

 

1 op 500 (!) heeft MS

Veel meer MS-patiënten

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *