Vergoeding voor fysiotherapie bij MS, zo zit dat

Of je fysiotherapie vergoed krijgt bij MS en op welke manier, dat is niet altijd even duidelijk. De een krijgt onbeperkt fysiotherapie, de ander wordt doorgestuurd naar een sportschool en weer anderen krijgen het vergoed via revalidatie. Wij zochten uit wat de verschillen zijn en of  er eigenlijk wel verschil is.

Aparte status

Vergoeding voor fysiotherapie bij MS, zo zit datMS is een chronische ziekte en heeft daarom een aparte status als het om vergoeding gaat vanuit de ziektekostenverzekering. Ben je onder de 18 jaar, dan krijg je fysiotherapie voor MS altijd vergoed uit de basisverzekering. Heb je iets dat niet met MS te maken heeft, dan val je onder de gewone regels voor jongeren. In dat geval heb je recht op 9 sessies per jaar uit de basisverzekering en in uitzonderingen, na overleg met de verzekering, 18 sessies.

Ben je boven de 18, dan moet je de eerste 20 behandelingen, ook voor MS, zelf betalen of via de aanvullende verzekering regelen. Daarna wordt de therapie altijd vergoed vanuit de basisverzekering. Die 20 sessies moet je 1 keer in je MS- leven hebben gehad. Het maakt niet uit wanneer dat was, vorig jaar of 10 jaar geleden. Als je maar kunt aantonen dat die fysiotherapie toen voor de behandeling van MS was. Heb je voor iets anders fysiotherapie nodig, dan gaat de normale vergoedingsregel weer gelden. Dus de eerste 20 sessies zelf betalen of er een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Eigen risico

Houd wel in de gaten dat je ieder jaar je eigen risico kwijt bent, ook al heb je de MS-behandeling via de basisverzekering. Dat eigen risico is in 2023 € 385. Je moet er ook op letten dat het om fysiotherapie gaat. Beweegtherapie, Mensendieck en oefentherapie vallen niet onder de regel voor chronische ziekten. Let er dus op dat je behandelaar aan de verzekering nadrukkelijk meldt dat het fysiotherapie betreft.

Revalidatie

Bij revalidatie gaat het erom dat je weer leert functioneren na de diagnose MS of na een ernstige schub. In een revalidatietraject zitten verschillende therapieën. Dat kan variëren van logotherapie, ergotherapie, bewegingstherapie en fysiotherapie tot zwemmen en creatieve therapie. Revalidatie krijg je alleen op advies van een revalidatiearts. Het traject valt altijd onder de basisverzekering. Let er wel op dat het gecontracteerd moet zijn bij jouw verzekering.

Krijg je een van de hierboven genoemde therapieën buiten de revalidatie om en is het geen fysiotherapie, dan gelden andere regels. Iets kan binnen de basisverzekering vallen zoals logopedie – soms met een beperkt aantal behandelingen – of onder de aanvullende verzekering. Vraag daarom, als je buiten de revalidatie om een therapie gaat volgen, altijd aan de behandelaar of die therapie vergoed wordt en controleer je verzekeringsvoorwaarden.

Sportschool

Het komt voor dat iemand na een behandeling voor MS van de fysiotherapeut het advies krijgt naar een sportschool te gaan om conditie en kracht op peil te houden. Vaak zijn dit gespecialiseerde sportscholen die oefeningen als fysiofitness en medische fitness aanbieden. Hierbij wordt getraind onder leiding van een fysiotherapeut. Maar het is geen fysiotherapie en die training wordt dus ook niet vergoed uit de basisverzekering. Voor mensen met MS kan het wel een optie zijn, bijvoorbeeld als je iets anders naast je MS hebt.

Dat wil allemaal niet zeggen dat je altijd naar de fysio moet om aan je conditie te werken. Je kunt natuurlijk ook gewoon naar de sportschool gaan of  lekker gaan zwemmen.  Overleg erover met je arts of therapeut en vraag je daarnaast af wat jij bij jezelf vindt passen.

https://www.geld.nl/zorgverzekering/vergoedingen/medisch-fitness

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/is-fysiotherapie-opgenomen-in-het-basispakket

Fysiotherapie

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Vind het fijn duidelijk te lezen dat voor MS patiënten de Fysiotherapie bij chronisch gebruik in het basis pakket zit. Dus doe ik pakket 2 eruit.

    Bedankt voor de duidelijke omschrijving.
    Gr. J. Sessink

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *