Risico op lymfopenie bij behandeling met dimethylfumaraat

Mensen met MS die bij aanvang van de behandeling met dimethylfumaraat een laag ALC (absoluut aantal lymfocyten) hebben of 56 jaar of ouder zijn, lopen een verhoogd risico op lymfopenie: een tekort aan lymfocyten in het bloed.

TecfideraEen BMI (body mass index) van 30 kg/m² of hoger en een hoog ALC bij aanvang van de behandeling beschermen mensen die met het middel behandeld worden tegen lymfopenie.

Dimethylfumaraat (DMF, Tecfidera®) is een ziektemodificerende eerstelijnsbehandeling voor RRMS. Lymfopenie is een veelvoorkomende reden om de behandeling met dit middel stop te zetten. Behandelstrategieën om het risico op lymfopenie tot een minimum te beperken, zijn gewenst.

Het onderzoek

De studie was bedoeld om te achterhalen wat het verband is tussen de BMI, het ALC vóór aanvang van de behandeling, leeftijd en geslacht enerzijds en het risico op lymfopenie door het gebruik van DMF anderzijds bij mensen met MS.

In een retrospectief cohortonderzoek in zes klinieken in Denemarken kregen 452 mensen met MS tussen mei 2014 en september 2017 DMF toegediend. In het Deense Multiple Sclerose Register werden gegevens verzameld over aantallen lymfocyten, BMI, leeftijd, geslacht en de reden voor het staken van de behandeling met DMF, met een follow-up tot twee jaar na het begin van de behandeling.

De resultaten

Ruim 28% van de deelnemers aan het onderzoek had op een bepaald moment tijdens de eerste twee jaar van de behandeling met DMF lymfopenie graad II of hoger. Bij personen met een laag ALC (1,00-1,49×10 9 cellen/l en 1,50-1,99×10 9 cellen/l) bij aanvang van de behandeling werd een verhoogd risico op lymfopenie waargenomen.

Bij personen met een hoog ALC (2,00-2,49×10 9 cellen/l en ≥2,50×10 9 cellen/l) werd een verlaagd risico op lymfopenie waargenomen. Personen van 56 jaar en ouder liepen een verhoogd risico op lymfopenie en mensen met een BMI van 30 kg/m² of hoger liepen een verminderd risico op lymfopenie.

De conclusie

Oudere leeftijd en een laag ALC (absoluut aantal lymfocyten) geven bij aanvang van de behandeling met Tecfidera een verhoogd risico op lymfopenie. Een BMI van 30 kg/m² of hoger en een hoog ALC bij aanvang van de behandeling beschermen mensen die met het middel behandeld worden tegen lymfopenie.

Bron: Julie Ravn, Henrik Boye Jensen, Matthias Kant, Preben Borring Andersen, Monika Katarzyna Góra, Tobias Sejbaek
Mult Scler Relat Disord; 2022 Jul 29
Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35944466/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.