Nieuwe Europese gehandicaptenkaarten

De Europese Commissie werkt aan een nieuwe Europese gehandicaptenkaart en een nieuwe Europese parkeerkaart. Die moeten geldig worden in alle – nu – 27 landen van de Europese Unie (EU). De Europese gehandicaptenkaart gaat vooralsnog niet alle nationale gehandicaptenkaarten vervangen.  De Europese parkeerkaart gaat wel dienen als vervanging van alle nationale parkeerkaarten voor mensen met een handicap.

Europese gehandicaptenkaartMet de Europese gehandicaptenkaart – aangeduid als European Disability Card (EDC) – kun je in heel de EU aantonen dat je een beperking hebt. De kaart komt er in de vorm van een pasje en in een digitale vertaling, bruikbaar bijvoorbeeld op een mobiele telefoon.

Met de kaart moet je overal in de EU gelijke toegang krijgen tot openbaar vervoer, musea, vrijetijds- en sportcentra en attractieparken. Soms zullen daar bepaalde voorkeursbehandelingen aan verbonden zijn, zoals verlaagde tarieven en persoonlijke assistentie.

Ieder(in), de Nederlandse koepel van organisaties van mensen met een chronische ziekte of handicap, waarvan ook MS Vereniging Nederland lid is, juicht het voorstel toe. Dit vooral omdat je als bezitter van die kaart kunt aantonen dat je een handicap hebt ook als die niet zichtbaar is. “We zijn blij dat het voorstel is ingediend, omdat de kaart de toegankelijkheid kan bevorderen. En de bureaucratie kan verminderen”, aldus Ieder(in). De organisatie voegt eraan toe dat nog niet duidelijk is hoe je straks aan de kaart komt. Vermoedelijk moeten alle landen dat zelf gaan bepalen.

Parkeerkaart

De Europese parkeerkaart voor mensen met een handicap moet in heel de EU het gebruik garanderen van parkeerplaatsen. Ook dit juicht Ieder(in) toe: “De bestaande Europese parkeerkaart wordt in veel landen verschillend gebruikt en ziet er in elk land anders uit. Dat is enorm lastig als je met die kaart door Europa reist en het leidt regelmatig tot verwarring en onterechte boetes. Om dat te voorkomen moet de kaart
er elk land precies hetzelfde uitzien en officieel erkend zijn.”

De nieuwe Europese parkeerkaart voor gehandicapten wordt uitgevoerd in een standaardmodel met beveiligingsfuncties om fraude en vervalsing te bestrijden. Alle lidstaten krijgen de plicht om zowel de eigen nationale als de nu nog in omloop zijnde Europese parkeerkaart voor gehandicapten te vervangen door de nieuwe Europese parkeerkaart.

Mogelijk niet eerder dan 2026

De Europese Commissie – de uitvoerende tak van de EU – heeft het voorstel op 6 september 2023 ingediend voor behandeling in het Europees parlement. Maar mogelijk zal het niet eerder dan 2026 zijn eer de kaarten in heel de EU gelden. Aan het voorstel is onder meer een enquête voorafgegaan waaraan meer dan 3000 mensen hebben deelgenomen, van wie bijna 80% met een handicap.

Bronnen

https://iederin.nl/voorstel-europese-gehandicaptenkaart-ingediend
https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1139&langId=en
https://supportmagazine.nl/een-europese-gehandicaptenkaart-voor-gehele-eu/
https://msweb.nl/leven-met-ms/recht-en-werk/de-gehandicaptenparkeerkaart/
https://msweb.nl/actueel/nieuws/verschillen-kosten-parkeren-gehandicapten/
https://msweb.nl/actueel/nieuws/fraude-met-gehandicaptenparkeerkaart-hindert-legaal-gebruik/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.