Alcohol niet van invloed op krijgen van MS

Alcohol vermindert het risico op het krijgen van MS niet. Dat blijkt uit onderzoek van Benjamin M. Jacobs en Ruth Dobson, gepubliceerd in het vermaarde Britse wetenschappelijke weekblad Nature op 22 december 2022. Beiden zijn werkzaam als onderzoeker aan het Academic neurology, Wolfson Institute of Preventive Neurology in Londen.

wijn
Foto: Aline Ponce via Pixabay

In de afgelopen jaren is in enkele studies gesuggereerd dat er een link is tussen alcoholgebruik en een kleiner risico op het krijgen van MS. Alcohol onderdrukt het immuunsysteem. Omdat wordt aangenomen dat MS ontstaat doordat het immuunsysteem overactief is, zou dat kunnen betekenen dat alcohol het risico op MS kan verminderen.

Tegelijk zijn er ook andere onderzoeken die het tegendeel beweren. Tijd dus om hier dieper op in te gaan en het onderzoek uit te breiden naar een groter aantal mensen, vonden Dobson en Jacobs.

Zij analyseerden de gegevens van meer dan 400.000 mensen tussen de 40 en 69 jaar, van wie 2100 met MS. Hun conclusie: er kan geen relatie worden vastgesteld tussen alcoholconsumptie en een kleiner risico op het krijgen van MS. En ook het omgekeerde: geheelonthouding en een groter risico op MS blijkt niet het geval. Toch zou het goed zijn, aldus de onderzoekers, om het hier niet bij te laten en nader onderzoek te doen onder meer en gevarieerdere groepen mensen.

Wel invloed alcohol op MS-symptomen

Belangrijk om te weten is dat alcohol wel invloed heeft op sommige symptomen van MS. Zo worden tremoren, evenwichtsproblemen en spraakstoornissen erger bij het gebruik van alcohol. Mensen die MS-remmers gebruiken, kunnen beter geen alcohol nemen.

https://www.nature.com/articles/s41598-022-26409-2
https://ms-uk.org/news/alcohol-and-ms-risk/
https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/leefstijl-beinvloedt-beloop-ms.htm
https://multiplesclerosisnewstoday.com/news-posts/2021/11/02/never-drinking-alcohol-tied-significantly-higher-ms-risk/
https://www.charcot-ms.org/files/Documents/Biographies/Poster-Presenters/2020-Biographies/47_ECF2020_CV_Jacobs_B.pdf

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. In de laatste alinea komt ‘Mensen die MS-remmers gebruiken kunnen beter geen alcohol gebruiken’ uit de lucht vallen.

    Op welk onderzoek is deze uitspraak gebaseerd? Is het onderzoek waaruit zou blijken dat mensen met RRMS die regelmatig alcohol, koffie en/of vis consumeren minder snel loopproblemen krijgen daarmee uit de wereld?
    https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/leefstijl-beinvloedt-beloop-ms

    Dit onderzoek stamt uit 2019, dus ik neem aan dat een fiks deel van deze mensen wél remmers gebruikte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *