Rianne en Saskia doen mee aan ‘Klimmen tegen MS’

Saskia en Rianne bereiden zich voor op een beklimming van de Mont Ventoux op 6 juni. Dit doen zij om geld op te halen voor ‘Klimmen tegen MS’. MSweb volgt hen de komende tijd. Luister hier naar de eerste podcast met een interview met deze beide helden. Of scroll eerst even door om kennis te maken met Rianne en Saskia. In aflevering 1 vertellen Rianne en Saskia over hun motivatie om de Mont Ventoux te beklimmen en hoe ze zich daarop voorbereiden.


Wie zijn Saskia en Rianne?

Saskia is bijna veertig en woont in Deventer, waar zij al fietsend en wandelend erg van de natuur geniet. Saskia werkt in de IT en reist veel.

Rianne is 36 jaar en woont in Breda. Rianne is freelance online marketeer. Zij doet dan ook als vrijwilliger online marketing voor MSweb.nl en MSkidsweb.nl. Daarnaast is zij MS-voorlichter voor MS Vereniging Nederland en adviseert hen ook op het gebied van marketing.

Saskia schrijft sinds een paar jaar voor MSzien, het digitale magazine van MSweb. Saskia heeft dit jaar tien jaar MS. Haar klachten zitten vooral in haar rechterbeen; ze kan haar voet moeilijk optillen, struikelt snel en na ongeveer een kwartier wandelen gaat haar been zijn eigen leven leiden. Door de MS vermoeidheid is het dan ook de uitdaging de balans tussen inspanning en ontspanning goed op orde te houden.

Saskia en Rianne naar de top
Saskia

Mont Ventoux

Ondanks haar MS en drukke leven is Saskia al twee keer de Mont Ventoux op geweest. Eén keer met de fiets en een keer wandelend. Beide keren is het gelukt de top te bereiken. Daarnaast heeft Saskia mee gedaan aan de triatlon in Utrecht met twee anderen met MS, MS, waar zij het fietsonderdeel voor haar rekening nam. Een paar jaar geleden deed ze mee aan Arena MoveS.

Dat is dezelfde organisatie als van Klimmen tegen MS, die op 6 juni de gezamenlijke beklimming van de Mont Ventoux organiseert. Saskia vindt het overduidelijk leuk om zichzelf uit te dagen, zich in te zetten voor een goed doel, én om te laten zien wat er allemaal nog mogelijk is, mét MS.

Mentaal Sterk

Saskia over haar uitdaging: “Omdat ik nu twee van de drie routes heb gedaan op de Mont Ventoux, wil ik ook heel graag de derde route doen, lopend. Ik heb de afgelopen jaren wel wat ingeleverd, dus mijn doel heb ik wat realistischer gesteld. Het gaat mij nu niet om de prestatie, maar meer om de ervaring.” Saskia wil vooral zien waar ze nog toe in staat is op dit moment. Saskia is een van de deelnemers van team Mentaal Sterk, allemaal mensen met MS. Saskia: “We gaan samen dit avontuur aan en het beste uit ons zelf halen!”

Bij Rianne begonnen de MS-klachten zo’n acht jaar geleden. Op dit moment heeft ze het meest last van haar benen en blaas. In haar benen vooral gevoelsproblemen en een coördinatie die soms wat te wensen overlaat bij fysieke inspanning. En haar blaas kan ze moeilijk zelf controleren. Niet handig als je een berg op moet klimmen!

Saskia en Rianne naar de top
Rianne

Rianne is ook zo sportief en heeft van haar elfde tot 29ste veel gevolleybald. Toen ze dat niet meer op haar gewenste niveau kon doen, is ze op zoek gegaan naar andere sportieve uitdagingen. Ze doet veel circuit trainingen en in 2017 en 2018 deed ze mee aan de Amstel Gold Race.

Rianne heeft verschillende keren meegedaan aan sportieve initiatieven om geld op te halen voor MS, zoals voor de Rokjesdagloop en May50K.

“In die 8 jaar dat ik MS heb wist ik: ik doe ooit een keer mee aan Klimmen tegen MS. Ik moet een keer dat gevoel ervaren. Het gevoel dat je zelf over je lichaam bepaalt wat het doet in plaats van dat je lichaam de dienst uitmaakt. Ondanks dat m’n lichaam straks wellicht tegensputtert of het laat afweten, wil ik dat gevoel van onoverwinnelijkheid ervaren. Een kado voor mezelf.”

Nieuw doel

Eind 2021 heeft ze zich een nieuw doel gesteld: ik ga in 2022 de Mont Ventoux opfietsen en zo mee doen met Klimmen tegen MS. Zo gezegd zo gedaan, in aug 2021 is zij begonnen met trainen. Dit doet zij onder begeleiding van een fysiotherapeut en bewegingswetenschapper. Rianne heeft een heel eigen team opgericht: The Crazy Ones. Dit team bestaat uit 12 leden, allemaal vrienden en familie die samen met Rianne de berg zullen trotseren. Tien te fiets en twee te voet.

Op 6 juni 2022 fietsen Saskia en Rianne de Mont Ventoux op, voor hun deelname aan ‘Klimmen tegen MS’. Hiermee proberen ze zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar MS.

Doneer voor Rianne: The Crazy Ones.
Doneer voor Saskia: Team Mentaal Sterk.

WAT IS KLIMMEN TEGEN MS?

Wat meer dan 10 jaar geleden begon als een kleinschalig initiatief, waarbij een aantal vrienden een sportieve uitdaging wilde koppelen aan een goed doel, is uitgegroeid tot het grootste Nederlandse wieler- en loopevenement op de flanken van de legendarische Kale Berg, de Mont Ventoux.
Lees meer op: Klimmen tegen MS.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.