Podcast Vroege veranderingen in de hersenen van mensen met MS

Veel mensen met MS krijgen in verloop van tijd te maken met cognitieve klachten: moeite met concentreren, geheugenproblemen, desoriëntatie. Maar juist in de vroege fase van MS treden op dit gebied ook al veel veranderingen op. Is deze verandering in cognitie zichtbaar in de hersenen? En hoe snel verloopt die transitie?

Maureen van Dam
Maureen van Dam

Het VUmc is in 2021 een onderzoek gestart naar vroege veranderingen in de hersenen van mensen met MS. Maureen van Dam, cognitief hersenonderzoeker, voert het onderzoek uit. Zij doet momenteel haar promotie-onderzoek binnen het MS Centrum van Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Waarom is het belangrijk om te weten hoe hersenen in een vroeg stadium van MS veranderen? Wat zijn vroege cognitieve klachten waarmee mensen te maken kunnen krijgen? Van Dam vertelt in onze podcast aan redacteur Marieke van Oosterom openhartig over haar persoonlijke binding met het onderzoek en wat er bij het onderzoek komt kijken.

Wil je weten wat de grootste uitdagingen zijn van mensen met vroege MS in de supermarkt? En hoe dit onderzoek MS-patiënten in de toekomst kan helpen?

Beluister hier de podcast:

Meer weten?

Op de website van Amsterdam UMC, locatie VUmc kun je meer lezen over het onderzoek Vroege veranderingen in de hersenen van mensen met MS (“Temprano”). Ben je tussen de 18 en 65 jaar oud, heb je in de afgelopen 6 tot 12 maanden de diagnose RRMS gekregen en wil je meedoen aan dit onderzoek? Stuur dan een e-mail naar: msencognitie@amsterdamumc.nl.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.