skip to Main Content
Laatste Oproep Project Y

Laatste oproep Project Y

Metingen Project Y bijna klaar, oproep voor laatste deelnemers

Het MS Centrum Amsterdam doet een laatste oproep voor deelname aan Project Y,  een studie naar de vraag waarom MS bij iedereen anders verloopt. Heb je MS en ben je in 1966 in Nederland geboren, meld je nu nog aan! 

Project Y van het MS centrumDoor de coronapandemie heeft het MS Centrum Amsterdam in het voorjaar tijdelijk geen deelnemers kunnen ontvangen voor een meetdag, maar sinds juni weer wel. Na november 2020 stoppen ze met het zoeken naar mensen met MS uit 1966 en het inplannen van mensen voor een meetdag.

Daarom nu een laatste oproep voor deelnemers. Heb je MS en ben je in 1966 in Nederland geboren, meld je nu nog aan via projecty@vumc.nl.

Mariëtte deed vorig jaar mee aan Project Y en vertelt hierover. “Het is niet alleen uit nieuwsgierigheid, ik zie het ook als een soort ‘MS-burgerplicht” zegt Mariëtte Wassenaar vol overtuiging als haar wordt gevraagd waarom ze mee deed aan Project Y.

Maar ook als je niet wilt deelnemen aan de studie, registreert het MS Centrum Amsterdam graag enkele gegevens van je. Voor het slagen van deze studie is het belangrijk om alle Nederlanders met MS uit 1966 in kaart te brengen. Heb je een overleden familielid die tot de studiegroep van Project Y behoort, mail  dan ook alsjeblieft.

Nieuwe fase: analyse data

Na november 2020 richten de twee arts-onderzoekers van Project Y, Floor Loonstra en Renier de Ruiter, zich alleen nog maar op het analyseren van alle data die ze in de afgelopen 3 jaar verzameld hebben.

Tot nu toe zijn er 386 Nederlanders met MS gevonden die in 1966 geboren zijn. Daarvan hebben 297 mensen een meetdag gehad. Daarnaast zijn er ook 125 controle deelnemers gezien. Floor en Reinier hopen snel resultaten te kunnen publiceren.

Floor Loonstra richt zich daarbij op biomarkers, stoffen in het bloed of ontlasting. Zij onderzoekt bijvoorbeeld of mensen met MS een andere samenstelling van de darmbacteriën hebben. Reinier de Ruiter richt zich in zijn onderzoek op cognitie en MS. Hij onderzoekt alle MRI-scans en kijkt daarbij naar de verbindingen tussen hersengebieden.

Het is niet alleen uit nieuwsgierigheid, ik zie het ook als een soort ‘MS-burgerplicht’ (…) Als je uit 1966 bent, móet je gewoon meedoen.”
— Mariëtte Wassenaar

Waarom verloopt MS bij iedereen anders

Project Y is een studie van het MS Centrum Amsterdam naar de vraag waarom MS bij iedereen anders verloopt. Dit onderzoek is uniek, omdat alleen mensen met MS die geboren zijn in 1966 in Nederland meedoen. Het geboortejaar 1966 is bewust gekozen. Bij een leeftijd van 50+ is de ziekte MS vrijwel altijd al aan het licht gekomen. Bovendien hebben deze mensen over het algemeen al meer dan 10 jaar MS, waardoor duidelijk is hoe het beloop van de ziekte is. Doordat de deelnemers allemaal in hetzelfde jaar geboren zijn, is het verschil in ziektebeloop te onderzoeken met zo min mogelijk verstorende factoren.

Heb jij de radiospot al gehoord die we samen met Stichting MS Research hebben gemaakt? We willen graag in contact komen met alle Nederlanders met MS die in 1966 geboren zijn. Voor meer informatie www.vumc.nl/projecty of mail naar projecty@vumc.nl

Geplaatst door MS Centrum Amsterdam op Dinsdag 28 mei 2019

 

Van de redactie Het onderzoek Project Y is mogelijk gemaakt door deelnemers van de VriendenLoterij die geoormerkt meespelen voor Stichting MS Research, Mission Summit en door particuliere donaties aan het MS Centrum Amsterdam. Meer informatie via: www.vumc.nl/projecty

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back To Top