Zwangerschap vertraagt begin MS

Er zijn statistische aanwijzingen dat zwangerschap een vertragende invloed kan uitoefenen op het ontstaan van MS. Zo leert een vergelijkend onderzoek door wetenschappers van de universiteiten in Melbourne (Australië) en Praag (Tsjechië).

Zwangerschap vertraagt begin MSZij hebben de gegevens geanalyseerd van in totaal 2557 vrouwen met de eerste tekenen van MS – in hun geval het voorstadium, het zogeheten Clinically Isolated Syndrome (CIS).

Die gegevens hebben ze vergeleken met data in de zogeheten MSBase, een internationaal register van lange-termijn-gegevens van ruim 70.000 MS-patiënten, verspreid over 37 landen.

Conclusie: bij vrouwen met MS die niet in verwachting zijn geweest begon de ziekte drie jaar eerder dan bij vrouwen die dit wel hebben doorgemaakt. Anders gezegd: het ziet ernaar uit dat zwangerschap MS kan vertragen.

De studie is verricht tussen september 2016 en juni 2019. De onderzoekers keken niet naar de ernst en symptomen van MS zelf, dus het onderzoek zegt daar niets over. Ook claimen de onderzoekers feitelijk niet dat zwangerschap de oorzaak is van de vertraging. Om dat te bewijzen zal meer onderzoek nodig zijn.

De resultaten van dit onderzoek zijn op 16 september 2020 gepubliceerd in het Amerikaanse medische maandblad JAMA Neurology.

Dat zwangerschap iets doet met MS is overigens al eerder in diverse publicaties beschreven, terug te vinden elders op MSweb, zie hieronder bij ‘Meer lezen?’.

Bronnen: medicalxpress.com/news/2020-09-world-major-ms-pregnancy-reveals.html en jamanetwork.com/journals/jamaneurology/

Meer lezen?

Zie over het onderwerp MS en zwangerschap op MSweb bijvoorbeeld ook:

Zwangerschap helpt tegen MS

Anticonceptie, zwangerschap en overgang (2)

Zwangerschap een risicofactor bij MS?

Gegevens over de MS-base zijn terug te vinden op: https://www.msbase.org/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.