Waarschuwingsbericht over Tecfidera

Nauwelijks is het alarmbericht bekend over het MS-medicijn Gilenya (werkzame stof fingolimod) van de farmaceut Novartis – zie elders op MSweb –, of Biogen meldt zich met een waarschuwingsbericht over Tecfidera (werkzame stof dimethylfumaraat).

tecfideraEr zijn bij dit medicament gevallen van progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML) gemeld bij patiënten met milde lymfopenie die zijn behandeld met Tecfidera. Progressieve multifocale leukencefalopathie (PML) is een ernstige herseninfectie.

Voorheen was PML alleen geconstateerd bij patiënten met matige tot ernstige lymfopenie, nu dus ook bij de milde vorm. Lymfocyten zijn witte bloedcellen die essentieel zijn voor het immuunsysteem. Als er te weinig lymfocyten in het bloed aanwezig zijn, is sprake van lymfopenie. Het was al regel dat mensen die Tecfidera gebruiken periodiek een controle ondergaan op het aantal lymfocyten in het bloed.

Net als Gilenya is Tecfidera een middel om meer rust te brengen in het ziektebeeld van RR MS. De op 13 november 2020 verspreide brief van Biogen maakt duidelijk dat er meer dan in het verleden bij gebruik van Tecfidera gevallen van PML zijn geconstateerd. “Als een patiënt PML ontwikkelt, moet de behandeling met Tecfidera permanent worden gestaakt”, zo staat in de brief.

Overigens was het risico van de combinatie MS/ dimethylfumaraat/ PML vanaf de introductie van het medicijn bekend. Dit heeft alles te maken met het kunnen optreden van het zogeheten John Cunningham-virus (JCV), gekend als veroorzaker van PML. Biogen meldt dat dit “fataal kan aflopen of kan leiden tot ernstige invaliditeit”.

Er zijn wereldwijd 475.000 MS-patiënten van wie het gebruik van Tecfidera is geregistreerd. Onder hen zijn nu 11 gevallen van PML bevestigd. Alle medische zorgverleners van patiënten hebben de aanwijzing gekregen om de patiënten die het aangaat te informeren.
Bronnen: Biogen, MS Vereniging Nederland en redactie MSweb.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.